Skoči do osrednje vsebine

Združeni narodi podprli razvoj socialne in solidarnostne ekonomije

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je z resolucijo podprla razvoj socialne in solidarnostne ekonomije. Resolucija poudarja njeno promocijo ter zagotavlja podporo državam članicam pri oblikovanju ugodnega institucionalnega okvira za razvoj te ekonomije. Poleg tega spodbuja mednarodne in regionalne finančne organizacije ter razvojne banke k podpori socialne in solidarnostne ekonomije.

Države članice so se v resoluciji zavezale, da bodo odločneje pristopile k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, in sicer tudi z zavezo, da bodo okrepile razvoj socialne in solidarnostne ekonomije. Resolucija tako prepoznava pomen socialne in solidarnostne ekonomije ter njen prispevek k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Ti so usmerjeni v izkoreninjenje revščine, zmanjšanje neenakosti in spodbujanje trajnostnega upravljanja naravnih virov in ekosistemov ter trajnostne, vključujoče in pravične gospodarske rasti.

Slovenija prepoznava pomen socialne in solidarnostne ekonomije, zato je skupaj z nekaterimi drugimi državami članicami Evropske unije sodelovala že v procesu priprave resolucije. Ta je bila sprejeta v času, ko Slovenija tudi sama pripravlja strategijo razvoja socialne ekonomije. Tako bo zaveza Organizacije združenih narodov za zagotavljanje ustrezne strokovne podpore pozitivno prispevala k pripravi kakovostnega in trajnostnega dokumenta, ki bo socialni in solidarnostni ekonomiji v Sloveniji dal nov zagon. 

Svet se trenutno sooča s številnimi izzivi, kot so epidemija COVID-19, energetska kriza, podnebne spremembe in geopolitične napetosti. Za doseganje trajnostnega razvoja je ključno uskladiti gospodarsko rast, socialno vključenost in varstvo okolja. Socialna in solidarnostna ekonomija deluje na vseh področjih gospodarskih in negospodarskih dejavnosti. Že v preteklosti je pokazala svojo odpornost na krize ter s trajnostnimi in vključujočimi poslovnimi modeli uspešno odgovorila na družbene in okoljske izzive. Socialna in solidarnostna ekonomija zagotavlja ponudbo blaga in storitev za najranljivejše ciljne skupine, oblikuje trajnostne modele za spopadanje s posledicami podnebnih sprememb ter zagotavlja dostojno delo. V ospredje postavlja potrebe posameznikov, skupnosti in družbe, saj temelji na demokratičnih in vključujočih modelih odločanja. Presežke prihodkov nad dohodki usmerja v svoje nadaljnje delovanje ter pri tem ustvarja pozitivne družbene učinke. Prispeva tudi h krepitvi enakosti med spoloma, opolnomočeju mladih ter k razvoju lokalnih skupnosti. 

Resolucija usmerja države članice k pripravi nacionalnih, regionalnih in lokalnih strategij za promocijo in razvoj socialne in solidarnostne ekonomije. Organizacija združenih narodov namreč trdno verjame, da lahko poslovni modeli, ki se razvijajo v sklopu tovrstnih praks, bistveno prispevajo k pravičnemu trajnostnemu družbeno ekonomskemu razvoju. Pri tem bo državam članicam zagotovila tudi podporo svojih strokovnih teles in delovnih skupin.

Na strani Organizacije združenih narodov je na voljo več informacij o resoluciji o socialni in solidarnostni ekonomiji (v angleškem jeziku)