Skoči do osrednje vsebine

Z eOsebno in portalom eUprava na 10. kariernem sejmu

Vsakoletni dogodek Karierna tržnica Kariernega centra Univerze v Mariboru letos že jubilejno desetič odpira svoja vrata, da bi lahko študenti, diplomanti in ostali mladi na trgu dela doživeli vsebine s področja načrtovanja kariere, veščin iskanja zaposlitve in odnesejo uporabne informacije, ideje za učinkovit nastop na trgu dela ter kontakte delodajalcev z možnostmi nadaljnjega sodelovanja.
Miza z zloženkami eOsebna

Miza z zloženkami eOsebna

Ministrstvo je na stojnici predstavljalo portal eUprava, ki je namenjen vsem državljanom oziroma fizičnim osebam v Sloveniji, uporabljajo pa ga lahko tudi drugi državljani EU. Mladim smo približali storitve s področja štipendij in možnost enostavne pridobitve subvencionirane vozovnice. Mnogim, ki opravljajo različna dela pa je na voljo vrednotnica, ki ki je potrebna za legalno opravljanje raznih priložnostnih del, kot so čiščenje, varovanje otrok, pomoč na domu, nabiranje zelišč in podobno. Za vse, ki že načrtujejo družino, pa je na voljo veliko različnih storitev/e-vlog s področja družine. Najbolj aktualna storitev ta hip pa je vpogled v tehnične podatke o vozilih, saj si s tem prihranijo slabo voljo ob prodaji ali nakupu rabljenega vozila.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo, Kristina Valenčič je v pozdravnem nagovoru spomnila: »Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo vsak dan živimo s ciljem izboljšanja kakovosti življenja prebivalk in prebivalcev na trajnosten, zelen in zaupanja vreden način. Prizadevali si bomo, da bi bile vse družbene skupine vključene v digitalni svet in bi z veseljem uporabljale digitalne rešitve, ki so jim na razpolago. Prepričani smo, da nam bo eOsebna z mnogimi možnosti za uporabo, kot portal eUprava olajšali vsakodnevne poti. «

Prepričani smo, da bo tehnološki razvoj v naslednjih letih še hitrejši. Tudi svet in družba nas bosta še naprej postavljala pred kompleksne izzive, ki jih bomo morali znati skupaj učinkovito in hitro reševati v dobro vseh nas, zato je bila povezava na karierni tržnici z uporabniki izrednega pomena. Želimo si, da bodo vsem nam sodobne tehnologije v oporo kot dobrodošlo in koristno orodje ter pripomoček tako v zasebnem življenju kot na vaši karierni poti.

Vrednotnica za osebno dopolnilno delo namreč ne omogoča vpogleda v osebne podatke, pač pa je potrebna za legalno opravljanje raznih priložnostnih del, kot so čiščenje, varovanje otrok, pomoč na domu, nabiranje zelišč…, kadar ta dela opravlja oseba priložnostno in ne kot redno dejavnost.

Za vpogled v osebne podatke preko eUprave pa je potrebno eno od sredstev za elektronsko identifikacijo (npr. e-osebna izkaznica, digitalno potrdilo, smsPASS…), ki na eUpravi omogočajo tudi elektronsko oddajo vlog.