Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje Ministrstva za solidarno prihodnost in Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Predstavnika Ministrstva za solidarno prihodnost sta se udeležila delovnega sestanka s predstavniki Zbornice za arhitekturo in prostor na temo stanovanjske politike.

Predstavnika Ministrstva za solidarno prihodnost, minister Simon Maljevac in član kabineta Gašper Skalar, sta se dne 7. marca 2023 udeležila delovnega sestanka s predstavniki Zbornice za arhitekturo in prostor, predsednikom zbornice Tomažem Krištofom, generalnim sekretarjem Vladom Krajcarjem in članom upravnega odbora Jernejem Prijonom.

Namen delovnega sestanka je bilo usklajevanje aktivnosti na področju stanovanjske politike, predvsem glede gradenj za ranljive družbene skupine.

Sestanek je potekal v konstruktivnem vzdušju. Predstavniki zbornice so predstavili svoja pričakovanja glede problematike stanovanjske gradnje, vodstvo ministrstva pa predviden obseg in časovni okvir predvidenih sprememb predmetnih predpisov. Na sestanku so bile izpostavljene predvsem teme, ki zadevajo področja izvajanja stanovanjske gradnje in širše področje bivanja, predvsem pa:

  • večja veljava stroke pri umeščanju stanovanjskih sosesk in temeljitejši premisleki glede izbora lokacij novih gradenj; 

  • dvig bivanjskih standardov v povezavi z normativi glede velikosti stanovanj in drugimi zahtevami za kvalitetno bivanje, ki so v trenutni zakonodaji zaskrbljujoče nizke; 

  • posebno skrb je potrebno nameniti zunanjim površinam naselij;

  • uvajanje alternativnih oblik natečajev za gradnjo objektov dolgotrajne oskrbe;

  • celovita prenova obstoječih večstanovanjskih objektov, ki morajo, poleg energetskih sanacij, obsegati tudi protipotresne ureditve, vgradnjo dvigal, prezračevalnih sistemov,...

Vodstvo ministrstva je pozdravilo pobudo zbornice kot strokovne organizacije po sodelovanju pri oblikovanju in razvoju predpisov na širšem področju bivanja. 

Predstavniki ministrstva in zbornice računajo na sodelovanje stroke pri ključnih vprašanjih glede ponovnega zagona stanovanjske politike.