Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob o interpelaciji dela vlade: Mi se raje ukvarjamo s tem, kako bomo poskrbeli za ljudi

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes v Državnem zboru podal obrazložitev odgovora na interpelacijo vlade.
Robert Golob stoji za govornico.

Predsednik vlade Robert Golob je v Državnem zboru podal obrazložitev odgovora na interpelacijo vlade. | Avtor: Matija Sušnik, Državni zbor

1 / 3

Uvodoma je izpostavil, da se SDS v interpelaciji večinsko ukvarja z Muzejem slovenske osamosvojitve, zdravstvu pa je na drugi strani namenjenega zgolj 2 odstotka: "To pove vse o prioritetah ene stranke in naše koalicije, kjer je vrstni red ravno obrnjen. Mi se raje ukvarjamo s tem, kako bomo poskrbeli za ljudi, da bodo imeli dostop do javnih dobrin in javnega zdravstva."

Glede Muzeja slovenske osamosvojitve je predsednik vlade pojasnil, da je bil muzej združen z Muzejem novejše zgodovine, kar so podprla tudi največja veteranska združenja. Poudaril je, da je bila osamosvojitev projekt celotnega naroda in ne ene politične stranke.

Dr. Golob je spomnil na blokade opozicije ob začetku delovanja vlade, vzpostavitev pravne države in odpravo krivic, ki jih je prejšnja vlada povzročala civilni družbi in ljudem. Za prekrške v času epidemije covid-19 je bilo izdanih kar 62 tisoč glob za več kot 5 milijonov evrov. Vlada je zato pripravila zakon, s katerim bodo prekrškovni in kazenski postopki opuščeni, že plačane globe pa povrnjene.

Vlada se je takoj po začetku mandata lotila zajezitve energetske in prehranske draginje ter pripravila celovit paket omilitvenih ukrepov na tem področju. "Energijska oskrba ni bila niti za trenutek ogrožena," je poudaril premier.  V Sloveniji so bile cene energije v lanskem letu zamrznjene in tudi letos se ne bodo spremenile. Spomnil je, da je vlada znižala trošarine, DDV in dajatve na pogonska goriva. Nafto in bencin imamo tako za več kot 20 odstotkov cenejšo od Avstrije in Italije. Poleg tega je vlada uvedla spremljanje košarice osnovnih živil, kar je od septembra 2022 do danes prispevalo k skoraj 25 % znižanju cen osnovnih živil, ki so vključena v košarico.

Vlada je zagotovila tudi pomoči različnim družbenim segmentov za spopadanje s prehransko in energetsko draginjo. Med drugim je bilo kmetom v drugi polovici lanskega leta namenjenih več kot 40 milijonov evrov neposrednih nepovratnih sredstev, za odpravo plačnih krivic v javnem sektorju je vlada v lanskem in letošnjem letu namenila 600 milijonov evrov, upokojenci pa so bili deležni najvišjega povišanja pokojnin do sedaj.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na koncu izpostavil tudi ključno reformo te vlade. Spremembe v zdravstvu so pomembne za ljudi, zato je ta vlada med drugim uvedla ambulante za neopredeljene paciente in vzpostavila klicni center za pomoč uporabnikom. Ljudje tako pridejo hitreje do osebnega zdravnika, ko ga potrebujejo. Poleg tega je bil sprejet interventni zakon za skrajševanje čakalnih vrst, v proceduri pa so tudi zakoni o digitalizaciji zdravstva, ZZZS in predlog sprememb Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Po 20 letih bo vlada naposled ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar so obljubljale že številne vlade v preteklosti. Kot je na koncu izpostavil predsednik vlade, je ključen cilj transparentnost: "Ljudje bodo končno vedeli, kje konča njihov denar v zdravstvu".