Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. aprila 2023.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.44 so v podjetju na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Velenje so jo oskrbeli in jo napotili v domačo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.09 je pri počivališču Zima v občini Šentjur na avtocesti v smeri Maribor–Ljubljana osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.37 je na Rimski cesti v Šempetru v Savinjski Dolini, občina Žalec, prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Šempeter v Savinjski Dolini so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 se je na cesti Zagradec–Luče, občina Grosuplje, osebno vozilo prevrnilo na streho v obcestni jarek. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa in ga izvlekli na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 15.53 sta na avtocesti med izvozoma Vrhnika in Logatec, občina Vrhnika, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Donji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in očistili vozišče. V nesreči sta bil poškodovani dve osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 sta na cesti Tolmin–Nova Gorica pri naselju Podselo, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz enega vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi dveh poškodovanih oseb ter vlečni službi pri odvozu vozil. Eno poškodovano osebo je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal v UKC Ljubljana, druga pa so z reševalnim vozilom prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.56 sta na cesti Semič–Črmošnjice, občina Semič, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb, katere so reševalci prepeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavec cestnega podjetja je kraj dogodka zavaroval s prometno signalizacijo in očistil vozišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.51 je v naselju Spodnja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe pri nalaganju vozila. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Radlje ob Dravi.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.25 so na Goriški cesti v Velenju v objektu goreli odpadki. Ogenj je ugasnil pred prihodom gasilcev PGE Velenje, ki so prezračili in pregledali prostore ter resetirali požarno centralo.

Izpostava Koper

Ob 21.25 je na Tribanski cesti v Kopru gorelo v skladiščni hali. Požar, v katerem je pogorelo okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja in polovica hale, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi - Čežarji. V objektu se je nahajalo okoli 40 mačk, za katere je poskrbelo Obalno društvo proti mučenju živali. Po končanem gašenju so gasilci objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.47 je v naselju Grgar, občina Nova Gorica, zagorela savna v kopalnici stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili požar, ki je uničil polovico nadstropja ter prostore pregledali s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost ogljikovega monoksida.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.19 je med Logatcem in Vrhniko na avtocestnem izvozu za Vrhniko, občina Vrhnika, gorelo tovorno vozilo. Voznik je z ročnim gasilnikom delno pogasil požar pred prihodom gasilcev PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika, ki so nato požar dokončno pogasili in pregledali okolico. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.54 so na deponiji hlodovine ob Taborski cesti v Grosuplju gorele pnevmatike tovorne prikolice. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.29 se je v naselju Radana vas v občini Zreče po vozišču razlila nafta. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali madež na površini okoli 160 kvadratnih metrov in očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.14 so na požarišču na Krasu ob cesti Miren–Lokvica, občina Miren-Kostanjevica, s kopačem izkopali neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski granati skupne mase 13,7 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi avstro - ogrske izdelave sta do uničenja prepeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.23 so v Župančičevi ulici v Rogaški Slatini, gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri transportu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 14.56 so v Čopovi ulici v Žalcu gasilci PGD Žalec ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.09 je v naselju Log, občina Ruše, osebno vozilo zdrsnilo v obcestni jarek. Iz jarka so ga na vozišče izvlekli gasilci PGD Bistrica ob Dravi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/