Skoči do osrednje vsebine

Napoved dogodka: 5G za pametne skupnosti

Ministrstvo za digitalno preobrazbo obvešča zainteresirane deležnike, da 5G podporna platforma za pametne skupnosti v imenu Evropske komisije vabi na dogodek 5G za pametne skupnosti, ki bo v torek 25. aprila 2023.

Dogodek bo združil zainteresirane deležnike, kot so operaterji mobilnih omrežij, alternativni operaterji, proizvajalci opreme in javni organi, da bodo lahko delili svoje ideje in vpoglede o tem, kako doseči cilje Evropskega digitalnega desetletja za leto 2030, predvsem ko gre za uvajanje in uporabo 5G za pametne skupnosti in inovativne aplikacije.

Predstavljene bodo predstavitve GD CNECT (slovenski prevod Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo) in izvajalske agencije Komisije HaDEA (angleško European Health and Digital Executive Agency), s poudarkom na evropskih ciljih digitalnega desetletja za leto 2030, pa tudi o tem, kako lahko ukrep 5G za pametne skupnosti v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) – Digitalnega programa prispeva k doseganju teh ciljev. Sledila bo okrogla miza, v kateri bodo zbrani preučili koristi sodelovanja med operaterji mobilnih omrežij, alternativnimi operaterji, proizvajalci opreme in javnimi organi ter vlogo EU financiranja pri podpori projektom 5G.

Po kosilu, ki bo tudi priložnost za mreženje, bodo organizirana srečanja po tematskih področjih zdravja, izobraževanja, pametnih mest, izrednih nesreč in pomoči pri nesrečah. Izbrani projekti 5G za pametne skupnosti iz prvega digitalnega razpisa CEF (angleško Connecting Europe Facility) bodo predstavili svoje projekte in delili uporabne nasvete ter izkušnje. Dogodek se bo zaključil s povzetkom Generalnega direktorata za povezovanje omrežij in komunikacijsko tehnologijo (DG CNECT).

Več o dogodku, vključno s programom in prijavnimi obrazci najdete na: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/events/5g-smart-communities-launch-event