Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. aprila 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.22 se je v Obrtni coni Logatec delavcu zagozdila roka v delovni stroj. Pred prihodom gasilcev so zaposleni uspeli rešiti delavca, gasilci PGD Dolnji Logatec pa so ga skupaj z reševalci NMP oskrbeli in ga prenesli do vozila.

Ob 12.29 se je v naselju Jamnik, občina Vrhnika, pri padcu z višine poškodovala oseba. Gasilci PGD Zaplana so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe reševalcem NMP Ljubljana in Vrhnika.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.56 sta na cesti Velenje–Mislinja v Šaleku v Velenju trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo zapeljalo v reko Pako. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju in izvleki vozila ter očistili cestišče. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 5.10 se je v naselju Bertoki, občina Koper, zaradi izogibanja divjadi prevrnilo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in pregledali vozilo zaradi morebitnega iztekanja tekočin. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.37 sta v naselju Želodnik v križišču za Moravče, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale, PGD Blagovica in reševalci NMP Domžale so zavarovali kraj dogodka, iznesli poškodovano osebo iz vozila, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in odstranili vozilo s cestišča.

Ob 15.11 sta na južni ljubljanski obvoznici za priključkom Ljubljana–center, v smeri proti priključku Rudnik, trčili osebni električni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in pregledali vozili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 19.34 je na cesti Oševek–Briše, občina Kamnik, osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 6.07 so na avtocesti A1, med priključkom Maribor–Zrkovci in razcepom Dragučova v smeri Avstrije, verižno trčila tri tovorna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili dva voznika in iz rezervoarjev vozil prečrpali okoli 250 litrov pogonskega goriva. Na vseh udeleženih vozilih so odklopili akumulatorje in nudili pomoč pristojnim službam.

Ob 15.31 je na avtocesti pri razcepu Slivnica v občini Hoče – Slivnica, voznika osebnega vozila med vožnjo obšla slabost. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka. Obolelega voznika so oskrbeli reševalci NMP in ga prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.15 je na cesti Solkan–Plave v občini Kanal ob Soči, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.35 je na lokalni cesti Trbovlje–Hrastnik, v bližini naselja Ojstro v občini Trbovlje, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo in obstalo na boku. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili tri poškodovane osebe ter nudili pomoč pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila. Poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP Trbovlje in NMP Hrastnik ter jih prepeljali v SB Trbovlje.

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.52 so v Brunovem drevoredu v Tolminu zagorele saje v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, opravili pregled s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.02 so v naselju Legen v občini Slovenj Gradec gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Legen in Golavabuka so požar pogasili, prezračili prostore ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 0.45 so v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, zagoreli trije komunalni zabojniki. Požar so pogasili gasilci PGD Kamna Gorica.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.08 je na Trgu revolucije v Trbovljah pred trgovino gorel koš za odpadke. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so goreči smetnjak pogasili in pregledali okolico.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.34 so na pogorišču pri naselju Hudi Log v občini Miren - Kostanjevica pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske ter Notranjske regije izvajali detekcijo terena. Našli so 21 kosov streliva skupne mase 139,43 kg. Nevarne najdbe italijanske in avstro–ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so bile prepeljane v ustrezno skladišče.

Ob 14.02 so ob Ulici padlih borcev v Tolminu gradbeni delavci pri gradnji cestne trase naleteli na italijansko topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 32,3 kg iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in na varno uskladiščila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 14.45 je pri naselju Grgar, občina Nova Gorica, občan v gozdu naletel na topovski granati, kalibra 75 mm, mase 13,5 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi odstranila in prepeljala v ustrezno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.52 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje ob spremstvu policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 15.31 so na Šaleški cesti v Velenju v kabini okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta ostale ujete štiri osebe. S tehničnim posegom so jih rešili gasilci PGE Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 10.00 so v naselju Trstenik, občina Kranj, gasilci GARS Kranj s pomočjo avto lestve odstranili večjo odlomljeno vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.24 so v Gregorčičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.44 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba. Na kraju so bili prisotni policisti in reševalci NMP Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/