Skoči do osrednje vsebine

Z obvezno predhodno oceno učinkov predpisov je Slovenija zgled drugim državam

Ministrstvo za javno upravo v okviru študijskega obiska Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) gosti delegacijo Ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj Republike Hrvaške.
Udeleženke in udeleženci sestanka sedijo za kvadratno mizo v sejni sobi, pred njimi na mizi so vidni papirji

Študijski obisk | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je Slovenijo prepoznala kot državo, ki je lahko na področju predhodne ocene učinkov predpisov zgled drugim državam, saj je razvila in kot obvezno sestavino predloga zakona predpisuje pripravo Testa za mala in srednja podjetja (krajše: MSP testa).

Test pripravljavcu predpisa pomaga pri oblikovanju predlogov predpisov in politik s ciljem, da so izbrani ukrepi v predloženem predpisu optimalni z vidika vpliva na gospodarstvo, predvsem na mala in srednja podjetja, ter s ciljem povečanja preglednosti zakonodaje.

Republika Hrvaška si prizadeva izboljšati področje kakovosti in preglednosti predpisov, ki temeljijo na dokazih, ob sodelovanju splošne in strokovne javnosti ter ob vnaprej določenih ciljih in učinkih predpisov.

Hrvaški kolegi z Ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj pod vodstvom Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj bodo skupaj s slovenskimi kolegi dan posvetili pregledu pripravljene metodologije, sistemu, ki proces informacijsko podpira, skupaj pa bodo razpravljali tudi o nadaljnjem razvoju področja kakovosti predpisov.