Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki Rafaelove družbe

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je v prostorih Rafaelove družbe v Ljubljani sestal s predstavniki ene od štirih organizacij civilne družbe, ki v Sloveniji delujejo z namenom povezovanja Slovencev v zamejstvu in po svetu z matično domovino.
Lenart Rihar in Matej Arčon gledata v plakat, na katerem je predstavljen zemljevid s slovenskimi imeni zamejskih krajev v vseh štirih sosednjih državah. Zemljevid v rokah drži Leart Rihar, minister pa gleda.

Lenart Rihar in Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar in sodelavka Anamarija Rajk sta ministru Arčonu predstavila delovanje, aktivnosti ter načrte za delovanje te civilne organizacije. Predstavili so mu revijo Naša luč, mesečnik, ki že sedem desetletij povezuje slovenske izseljence z domovino in med seboj, ter  enega svojih pomembnejših projektov - zemljevid, na katerem so v ospredje postavili slovenska imena zamejskih krajev v vseh štirih sosednjih državah. Ministru so danes podrobneje predstavili tudi družabno igro »Slovensko zamejstvo in Slovenija«, ki združuje kar 4 igre, ki skozi zabavo predstavljajo kraje, narečne besede, zgodovinske dogodke in terminologijo s področja zamejstva.

Družba aktivno deluje tudi na področju dela z mladimi. Vsako leto jih tako v zimskem kot v poletnem terminu povabijo na Višarske dneve mladih. Poleg tega že več kot tri desetletja na Višarjah v sosednji Italiji organizirajo Srečanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije. V okviru Fotografskega natečaja »Moj košček Slovenije« pa zberejo in na ogled postavljajo tudi fotografije rojakov, ki jih spominjajo na domovino. Ministru Arčonu so se zahvalili tudi za podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki pomembno prispeva k njihovem delovanju.
 
Minister Arčon je pozdravil njihova prizadevanja in aktivnosti, ki jih izvajajo v korist Slovencev zunaj meja domovine, pa tudi z namenom ozaveščanja o njih in njihovih bogatih aktivnostih v matici. Posebej ga je navdušila družabna igra. Ker je vsebinsko kakovostno zasnovana, je lahko odličen didaktičen pripomoček tudi v šolah, je menil minister. Spodbudil jih je k nadaljnjem dobrem delu, ob tem jim je zagotovil podporo in sodelovanja urada tudi v prihodnje.