Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za finance na zasedanju Skupine Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada

Delegacija Ministrstva za finance na čelu s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem se je udeležila spomladanskega zasedanja Skupine Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki je potekalo med 11. 4. in 15. 4. 2023 v Washingtonu. Udeleženci so v razpravah največ pozornosti namenili gospodarski rasti, inflaciji in finančni stabilnosti.
Delegacija Banke Slovenije in Ministrstva za finance s predstavnikom Mednarodnega denarnega sklada Donalom Mcgettiganom

Delegacija Banke Slovenije in Ministrstva za finance s predstavnikom Mednarodnega denarnega sklada za Slovenijo Donalom McGettiganom | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 3

Slovenija bo po pričakovanjih letos dosegla skromnejšo gospodarsko rast, a bo ta ostala robustna. V objavljeni napovedi za Slovenijo je Mednarodni denarni sklad (MDS) napovedal za 0,2 odstotka skromnejšo gospodarsko rast, in sicer 1,6 odstotka. Povprečna inflacija naj bi letos dosegla 6,4 odstotka. Pretresi na mednarodnih finančnih trgih na Slovenijo niso imeli pomembnejšega vpliva.

Kot je v Washingtonu poudarila državna sekretarka Nikolina Prah, gre za razmeroma pozitivne napovedi. "Zavedamo pa se visoke inflacije, tudi energetska kriza je pustila posledice," je dejala.
       
Prizadevanja Skupine Svetovne banke, kot je bilo izpostavljeno v Washingtonu, bodo še naprej usmerjena v odpravljanje ekstremne revščine in v bolj pravično porazdelitev blaginje. Ob tem se Skupina zaveda novih ciljev, ki jih je treba doseči, kar zahteva tudi zajetna finančna sredstva, ta bi iskali tudi s pomočjo zasebnega sektorja. Med temi cilji so predvsem prehod v trajnostno gospodarstvo, odpravljanje posledic podnebnih sprememb in izboljšanje vključenosti vseh družbenih skupin.

Pomembna za Slovenijo so bila v Washingtonu nadaljnja pogajanja za nov konstituenčni sporazum, in sicer za naslednjih 10 let, med novembrom 2024 in oktobrom 2034. Slovenija si prizadeva, da bi bila bolje zastopana v konstituenčni pisarni in s tem okrepila svojo prisotnost v Svetovni banki.

Slovenija je sodelovala tudi na okrogli mizi o Ukrajini. MDS in Svetovna banka sta se zavezala nadaljnji pomoči tej državi v boju proti ruski agresiji. Tudi Slovenija je na zasedanju izpostavila nadaljnjo podporo in pomoč v skladu s svojimi zmožnostmi.