Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "Tanzanija je država velikih priložnosti"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je zaključila delovni obisk v Tanzaniji. Na srečanju s tamkajšnjo ministrico za zunanje zadeve in vzhodnoafriško sodelovanje dr. Stergomeno Lawrence Tax sta izmenjali poglede glede vrste aktualnih globalnih in regijskih izzivov ter se zavzeli za krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama.

Ministrici sta se strinjali, da lahko okrepimo odnos med državama, in izkazali vzajemen interes predvsem na področju gospodarskega sodelovanja. "Tanzanija si utira pot med najrazvitejše afriške države, je najhitreje rastoče afriško gospodarstvo in je potencialno zelo zanimiv trg tudi za slovenska podjetja, predvsem na področju energetike, digitalne tehnologije, upravljanja z vodami, zelene ekonomije in prehranske varnosti," je ocenila ministrica Fajon. Tanzanijska ministrica je z veliko naklonjenostjo sprejela pobudo ministrice Fajon za politične konzultacije med državama in predlagala ustanovitev tehnične skupine. 

Sogovornici sta del pogovora namenili tudi zagotavljanju varnosti in miru, pri čemer je Tanja Fajon poudarila vlogo Slovenije ob morebitni izvolitvi za nestalno članico v Varnostni svet organizacije Združenih narodov. "Slovenija bo glasna zagovornica spoštovanja človekovih pravic, s posebnim poudarkom na opolnomočenju in enakosti žensk in deklic, trajnostnega razvoja in zagotavljanja oskrbe z vodo," je dejala ministrica Fajon.  

Ministrica si je na povabilo tanzanijske vlade ogledala primer tako imenovanega "verižnega kmetovanja" (block farm). Gre za projekt spodbujanja kmetijstva in varnosti prehrane, ki mladim kmetovalcem zagotavlja zemljo, izobraževanje in nadzor kakovosti pridelkov. Tanzanija ima velik kmetijski potencial, a zaradi zastarelih obdelovalnih metod slabe hektarske donose. Država je pri tehnoloških izboljšavah in upravljanjem z vodo zainteresirana za pomoč in spodbude Slovenije.

Ob koncu obiska je bila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon častna gostja zasedanja tanzanijskega parlamenta, kjer jo je sprejela predsednica parlamenta Tulia Ackson. Tudi Ackson je poudarila željo za pomoč Slovenije na področju kmetijstva in upravljanja z vodo. Predlagala pa je tudi sodelovanje med parlamentoma obeh držav in ustanovitev skupine prijateljstva.