Skoči do osrednje vsebine

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji se je prvič sestala razširjena Stalna medresorska delovna skupina Alpske konvencije

Slovenija predseduje Alpski konvenciji pod sloganom »Kakovostno življenje v Alpah za vse« s čimer naslavlja tako alpske gorske skupnosti kot alpsko biotsko raznovrstnost in krajinsko pestrost ter obvladovanje izzivov podnebnih sprememb, ki vplivajo na kakovost življenja vseh živih bitij.

Članom razširjene Stalne medresorske delovne skupine je bilo predstavljeno dosedanje opravljeno delo predsedstva (izvedba dogodka Dan Alpske konvencije 2023  – srečanje ministra za naravne vire in prostor z župani občin, ki so v območju Alpske konvencije, neformalni sestanek vodij delegacij Stalnega odbora Alpske konference, sestanek vodij tematskih delovnih teles, sestanki ad hod delovne skupine za pripravo 10. Poročila o stanju Alp – kakovost življenja, sestanek z uradnimi  opazovalkami Alpske konvencije).

V naslednjih mesecih pa se načrtujejo še redni sestanek Odbora za preverjanje 19. -20. aprila v Goriških Brdih , ki se ga bodo udeležile države članice in opazovalke Alpske konvencije, od 20. do 22. junija 2023 je v Radovljici načrtovan Stalni odbor Alpske konference, v začetku poletja bo v Sloveniji začetni dogodek projekta YOALIN, trajnostno potovanje mladih v sodelovanju s CIPRA International in CIPRA Slovenija. Konec septembra bo izvedena mednarodna konferenca o okoljskem izobraževanju s poudarkom na podnebnih spremembah.

V nadaljevanju je bil predstavljen tudi načrtovan program predsedovanja za leto 2024 in sicer organizacija mladinskega parlamenta Alpske konvencije v Kamniku, letno srečanje Gorniških vasi, mednarodna konferenca o biotski raznovrstnosti, zaključeno bo 10. poročilo o stanju Alp – kakovost življenja, izvedel se bo zaključni projekt YOALIN, razpisana je nagrada za mlade znanstvenike Young Academics Awards, rok za prijavo na razpis  je 31. julij 2024. Načrtovane se tudi aktivnosti v okviru Alpskega tedna, ki ga oblikujejo opazovalke. XVIII. Alpska konferenca in s tem zaključek predsedovanja Slovenije je zaradi objektivnih razlogov iz decembra prestavljena v mesec januar 2025 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Slovensko predsedstvo sledi sprejetemu programu in člani Stalne delovne medresorske skupine nad predstavljenim programom in načrtovanimi aktivnostmi niso imeli pripomb.