Skoči do osrednje vsebine

Nagrada za mlade znanstvenike

Alpska konvencija razpisuje nagrado za mlade znanstvenike (angleško Young Academic Award), ki spodbuja inovativne raziskave mladih, magistrske naloge, na teme o Alpah.

Raziskave in inovacije so ključnega pomena za promocijo trajnostnega razvoja v Alpah, mladi znanstveniki pa imajo ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti. Nagrado, ki je podeljena vsaki dve leti, podpirajo predsedstvo Alpske konvencije, Stalni sekretariat in info točke Alpske konvencije. Natečaj je izveden v sodelovanju z Mednarodnim znanstvenim odborom za raziskave v Alpah, (angleško The International Scientific Committee on Research in the Alps -ISCAR).

Naslov  natečaja je »Odziv na okoljske spremembe in ohranjanje visoke kakovosti življenja v Alpah« in vsebuje podteme:

  • podnebni ukrepi in varstvo biotske raznovrstnosti z na naravi temelječimi rešitvami;
  • upravljanje za odporne skupnosti v luči okoljskih sprememb;
  • družbeno-gospodarski vidiki blaženja okoljskih sprememb in prilagajanja nanje.

Tri glavne nagrade bosta podelila slovensko predsedstvo in Stalni sekretariat Alpske konvencije (1. nagrada 1000 evrov, 2. nagrada 750 evrov, 3. nagrada 500 evrov).

Info točke Alpske konvencije podeljujejo nagrade za dela, ki so tematsko relevantna in geografsko povezana z območji info točk (Tolmin, Mojstrana, Chamonix, Domodossola, Grand Paradis, Beljak).

Na spletni strani Alpske konvencije so na voljo informacije o kriterijih za prijavo na natečaj za mlade znanstvenike, nagradah ter prijavni obrazec. Rok za prijavo je 31. julij 2024.