Skoči do osrednje vsebine

Ministra Poklukar in Piantedosi za krepitev sodelovanja pri obvladovanju migracij

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes v Rimu sestal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem.

Po srečanju je minister Poklukar poudaril, da je bilo vzdušje zelo konstruktivno, prijateljsko, tako kot so odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav. Ministra sta na srečanju potrdila zelo dobro policijsko sodelovanje.

Pogovor se je nanašal tudi na migracijske razmere v obeh državah in širše. »Žal ugotavljava, da je število nedovoljenih prehodov meje na zahodnobalkanski poti naraslo, a razmere na jugu Italije so trenutno še slabše«, je povedal Poklukar in dodal, da razume odločitev italijanske vlade. »S tem, ko je Italija razglasila izredne razmere, je vzpostavila pravno podlago za aktivacijo civilne zaščite in drugih služb za pomoč pri obvladovanju razmer na jugu Italije.«

Minister Poklukar je orisal razmere v Sloveniji, kjer smo v prvih treh mesecih letos zaznali nekaj več kot 8500 nedovoljenih prehodov meje. Gre sicer za posledice trenda, ki se je začel marca, aprila lani, z vrhuncem pozno poleti oziroma v začetku jeseni. »Ob tem moram poudariti,« je bil jasen Poklukar, da »tudi izravnalni ukrepi, ki jih slovenska policija izvaja od vstopa Hrvaške v schengensko območje, dajejo drugačne rezultate in s tem tudi statistične podatke.«

Ministra sta govorila tudi o vračanju. »Vračanje se po sporazumu med državama vseskozi izvaja,« je povedal Poklukar. Sporazum jasno določa kriterije, po katerih lahko sprejmemo le tiste migrante, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije, so bili prijeti v obmejnem pasu in v Italiji niso zaprosili za mednarodno zaščito. Številke so sicer zanemarljive: od 1. januarja 2023 do 12. aprila 2023 je slovenska policija od italijanskih organov sprejela 32 oseb.

Migracije vsekakor vplivajo na delovanje schengna. Ob tem sta se ministra strinjala, kako pomembna pridobitev EU je schengensko območje, zato moramo storiti vse, da ga ohranjamo oziroma vrnemo nazaj v stanje pred vzpostavitvijo nadzora na notranjih mejah. »Tovrstni (skrajni ukrep), kot ga že vrsto let izvajajo nekatere države, ne daje pravih rezultatov, zgolj hromi normalno življenje ob meji in gospodarstvo,« je še dodal slovenski notranji minister. Italijanski minister je ob tem dejal, da tudi Italija ta ukrep vidi kot skrajni ukrep in zagotovil, da tega na naši skupni meji ne nameravajo uvajati. Razmišljajo o okrepljenem policijskem sodelovanju. Ob tem sta menila tudi, da je treba bolj učinkovito varovati zunanjo mejo EU, pri čemer sta obe državi pri tem pripravljeni pomagati.

Dvostranskemu srečanju ministrov bo v kratkem sledil sestanek šefov obeh policij, da se pogovorita o možnostih za krepitev sodelovanja. Mešane patrulje slovensko-italijanskih policistov sicer zelo dobro delujejo. Pomembna je izmenjava informacij in boj proti tihotapcem. Ob tem sta ministra pozdravila iniciativo procesa Brdo, s katerim krepimo sodelovanje na tem področju v regiji Zahodnega Balkana.