Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11.aprila 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.17 je na Kajuhovi poti v Kamniku v proizvodnem podjetju delovni stroj povozil zaposleno. Gasilci PGD Kamnik so pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu poškodovane do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.35 so pri naselju Gornji Lenart, občina Brežice, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preprečili iztekanje motornih tekočin. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.35 sta na Štajerski cesti v rondoju proti Črnučam v Ljubljani trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 sta v Ulici Milojke Štrukelj v Solkanu, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 14.44 sta na cesti v Spodnji Hajdini, občina Hajdina, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ptuj so do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovane osebe, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin in nevtralizirali že iztekle. Tri poškodovane osebe so prepeljali na zdravljenje v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.40 je v Kotnikovi ulici v Ljubljani zagorel del cevne izolacije. Gasilci GB Ljubljana so s termovizijsko kamero pregledali prostor in odprli eno steno. Požar je ugasnil pred prihodom gasilcev.

Ob 20.31 je na Cesti v Mestni log v Ljubljani v trgovini Tuš zaradi iztekanja vode v talni elektro dozi nastal kratek stik, pri čemer je iskrenje povzročilo zadimljenost prostora. Gasilci GB Ljubljana so odklopili električne kable, jih izolirali ter počakali na vzdrževalca, ki je prevzel nadzor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.03 so se v naselju Tabor, občina Nova Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objeta. Gasilci PGD Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar, odstranili goreče saje in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.38 so v ulici Hruševec v Straži gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolenja Straža so pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.30 je v naselju Laz v občini Hrastnik zagorelo v dimniku objekta. Gasilci PGD Dol pri Hrastniku in Hrastnik so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in prezračili prostore. Lastniku so odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.41 je na avtocesti od Vrhnika–Logatec, občina Vrhnika, gorelo tovorno vozilo. Voznik je požar pogasil pred prihodom gasilcev. Gasilci GB Ljubljana, PGD Verd, Vrhnika, Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico, očistili razlite motorne tekočine in iz rezervoarja prečrpali okoli 120 litrov goriva.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.32 je v romskem naselju v Grosupljem zagorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 22.20 so na Taborski cesti v Grosuplju gorele smeti na dveh lokacijah. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili manjša požara.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.17 so ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava, podrast in kupi suhih vej. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 22.28 je v naselju Otovec, občina Črnomelj, gorel kup odpadnega materiala. Gasilci PGD Črnomelj in Talčji Vrh so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 13.44 je na Volkmerjevi cesti na Ptuju, zagorelo v  košu za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Ptuj.

Ob 17.55 je v naselju Biš, občina Trnovska vas, zagorela suha trava na njivi. Požar na površini 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Biš.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.22 so v podjetju v naselju Škofja vas v občini Celje zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in opravili meritve prisotnosti zemeljskega ter ostalih plinov v objektu, v okolici objekta in v meteornih jaških. Preverili so spoje na plinski napeljavi ter zaznali uhajanje v plinski omarici. Zaprli so glavni plinski ventil, sanacijo pa bo izvedla vzdrževalna služba podjetja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

 

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.32 so v Lomanošah, občina Gornja Radgona, na dvorišču stanovanjske hiše ostali oljni madeži, kot posledica prometne nesreče, ki se je zgodila v popoldanskem času. Gasilci PGD Gornja Radgona so madež velikosti deset kvadratnih metrov posuli, sprali površino in namestili pivnike.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.48 je krajan Orehovelj, občina Miren-Kostanjevica, pri delu na njivi našel NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred  NUS Severnoprimorske regije in odstranila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 41 kg, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 13.46 je v bližini naselja Skrilje, občina Ajdovščina, občan ob potoku našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske pokrajine sta odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,3 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.17 je v bližini Kostanjevice na Krasu, občina Miren – Kostanjevica, občan v gozdu našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske pokrajine sta odstranila in do uničenja uskladiščila osem kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 33,04 kilogramov, italijanske in avstro–ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 10.05 so v bližini mejnega prehoda Klariči v občini Komen našli NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije, ki sta odstranila topovski granati kalibra 75 mm in 37 mm italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 19.08 so v ulici Sončno nabrežje v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebo.

Izpostava Kranj

Ob 5.49 je na Grmičevi ulici v Kranju zaradi okvarjenega vodovodnega ventila puščala voda. Gasilci GARS Kranj so preprečili nadaljnje iztekanje in izčrpali vodo iz objekta.

Ob 8.06 so v ulici Za Žago na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Bled dostop do onemogle osebe. Reševalci NMP so onemoglo osebo na kraju oskrbeli in ob pomoči gasilcev prenesli v reševalno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.35 je v Tehnološkem parku na Brdu v Ljubljani v tretjem nadstropju poslovne stavbe iz poškodovane vodovodne cevi v laboratoriju iztekala voda in zalivala prostor ter prostore v nižjih etažah. Gasilci GB Ljubljana so zaprli dotok vode, umaknili občutljive predmete na višje ležeča mesta in posesali izteklo vodo iz več poslovnih prostorov.

Ob 11.29 je v kopalnici enostanovanjskega objekta v Gregorčičevi ulici v Domžalah stanovalec padel in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom vstopili skozi okno kopalnice in reševalcem NMP ZD Domžale omogočili dostop do poškodovane osebe. Gasilci in reševalci so osebo oskrbeli in jo prenesli do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 19.56 je na Celovški cesti v Ljubljani v stanovanju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so vodo izčrpali.

Ob 21.36 so na Trgu svobode v Moravčah gasilci CZR Domžale s pomočjo vrvne tehnike in lestve spustili obolelo osebo v pritličje ter jo predali v oskrbo reševalcem NMP.

Izpostava Maribor

Ob 14.05 so v Industrijski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminila oseba.

Ob 19.34 je v Spodnji Senarski, občina Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, iz traktorske prikolice iztekala gnojevka. Gasilci PGD Sveta Trojica so očistili okoli 500 metrov ceste.

Izpostava Postojna

Ob 11.50 se je v Ulici Ivana Turšiča v Sežani v stanovanju v prvem nadstropju nahajala neodzivna oseba. Gasilci ZGRS Sežana so v stanovanje vstopili preko balkona, odprli vhodna vrata in tako omogočili reševalcem NMP Sežana dostop do obolele osebe. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolelega do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.26 je v Hohkrautovi koloniji v Trbovljah iz rudniškega rova iztekala voda. Gasilci PGD Trbovlje mesto in delavci JKP Trbovlje so s protipoplavnimi vrečami preusmerili iztekajočo vodo v cestne jaške. Na kraju je bil tudi dežurni podjetja RTH Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/