Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Etiopiji o krepitvi sodelovanja in odprtju slovenskega veleposlaništva

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na obisku v Adis Abebi, kjer jo je gostil zunanji minister Etiopije Demeke Mekonnen Hassen. To je prvi obisk na ravni zunanjih ministrov in pomemben korak pri krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Etiopijo, tudi v luči skorajšnjega odprtja slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi.

"Čeprav sta Slovenija in Etiopija vzpostavili diplomatske odnose že pred 31 leti, sem prva slovenska zunanja ministrica, ki je na obisku v Adis Abebi. Želim si, da bi državi okrepili dvostransko sodelovanje, kar je tudi eden od razlogov za odprtje slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi. Poleg tega ima Etiopija pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti v regiji," je v pogovoru z ministrom Mekonnenom Hassenom poudarila ministrica Fajon. Sogovornika sta razpravljala tudi o sodelovanju držav v okviru multilateralnih forumov ter o aktualnih mednarodnih vprašanjih, tudi o slovenskih projektih humanitarne pomoči. Med področji sodelovanja sta posebej poudarila še umetno inteligenco, tehnologijo, turizem, izmenjavo študentov in farmacevtsko industrijo.

Ministrica se je že dopoldan srečala z ministrom za trgovino in regionalno integracijo Gebremeskelom Challom, s katerim sta govorila o priložnostih za okrepitev trgovinskega sodelovanja, predvsem na področju čebelarstva. Minister Challa je izrazil interes za slovensko znanje na področju čebelarstva in moderno tehnologijo, saj je Etiopija dom šestim milijonom čebelam.

Z ministrico za zdravje dr. Lio Tadesse sta spregovorili o zdravstveni reformi v Etiopiji, kjer kar 80 odstotkov ljudi živi v ruralnih področjih in je zagotovitev oskrbe na primarni ravni še vedno velik izziv, prav tako zagotavljanje čim manjše smrtnosti nosečnic in dojenčkov ob porodu. Ministrica Tadesse je z zadovoljstvom sprejela dejstvo, da je etiopska Agencija za zdravila dovolila uvoz farmacevtskih izdelkov iz Slovenije.

Ministrica Fajon je vsem sogovornikom predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo 20. in 21. aprila 2023 v Sloveniji, in diplomatsko konferenco za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj, ki jo gosti Slovenija med 15. in 26. majem 2023. Če bo sprejeta, bo to prva večja mednarodna pogodba na področju mednarodnega kazenskega prava po sprejetju Rimskega statuta.

Ministrica Tanja Fajon se bo v nadaljevanju obiska sestala še z ministrico za ženske in socialne zadeve dr. Ergoge Tesfayo, s predsedujočim Komisiji Afriške unije Mousso Fakijem Mahamatom in predvidoma tudi s premierjem Abijem Ahmedom.