Skoči do osrednje vsebine

Naj bodo velikonočne dobrote lokalne!

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno mizo obložimo s tradicionalnimi domačimi, slovenskimi živili in jedmi.

Pirhi, potica, šunka, hren in butarica

Velikonočne dobrote | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

S tem, ko izberemo slovensko potico, kruh, meso, hren, orehe, jajcamlekomedvino in druge dobrote za pripravo velikonočne pojedine, naredimo iz prazničnega druženja ob obloženi mizi pomenljiv obred. Obenem zelo neposredno prispevamo svoj delež k sooblikovanju in ohranjanju edinstvene prehranske kulture, ki že stoletja povezuje in zaznamuje rodove Slovencev.

Velikonočni obed praviloma sestavljajo praznično pobarvani pirhi, domača šunka, hren, domač kruh in seveda naša posebnost - potica. Velika noč je sicer največji krščanski praznik, a zaradi svoje optimistične simbolike nagovarja zelo širok krog ljudi.

Velikonočni pirhi govorijo o pomladi, plodnosti, novem življenju in upanju.

Slovenci smo lahko ponosni na Prekmursko šunko, našo zaščiteno dobroto, prekajeno in sušeno mesnino, ki je z znakom »zaščitena geografska označba« uvrščena na seznam zaščitenih slovenskih izdelkov v Evropski uniji. S kakovostjo, izjemnim okusom in značilnim, slast zbujajočim dimastim vonjem lahko lepo oplemeniti praznično mizo.

Ob šunki tradicionalno uživamo domač, zelo pekoč hren. Najdemo ga skoraj na vsakem slovenskem zeliščnem vrtu.

Nepogrešljiva dobrota med velikonočnimi jedmi pa je naša »zajamčena tradicionalna posebnost« – odlična domača slovenska potica z enim od nadevov: orehovorehov z rozinamirozinovpehtranov in pehtranov s skuto. Potica sodi v kategorijo prazničnih, obrednih kruhov in je zaradi plemenitega okusa, hranljivosti in ne nazadnje elegantne domačnosti zagotovo pri vrhu znanih tradicionalnih slovenskih jedi.

Vabimo vas, da obiščete naše spletno mesto Naša super hrana. Tam boste našli: