Skoči do osrednje vsebine

Minister Loredan: "Za vladno stran je dvig premij neupravičen."

Na ministrstvu za zdravje je danes potekal sestanek s predstavniki zavarovalnic Vzajemna, Triglav in Generali, ki so ministru pojasnjevali, zakaj je napovedani dvig premije dopolnilnega zdravstva upravičen.

Rezervirana sredstva, ki jih je Vlada Republike Slovenije z interventnim zakonom namenila za opravljanje storitev, so po izračunih zavarovalnic praktično porabljena. V skladu s trendi produktivnosti, ki se dvigujejo in presegajo oziroma so vsaj na stopnji iz leta 2019, je pričakovati, da bodo potrebna sredstva z njihove strani bistveno višja, kot je količina pobrane premije, so pojasnili.

"Za vladno stran je dvig premij neupravičen. Moramo pa na vladi opraviti aktivnosti in analize, preveriti podatke in tok denarja od leta 2019 do danes, da ocenimo realno stanje," je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Vsi skupaj smo ugotovili, da so se stroški v zdravstvenem sistemu zvišali bistveno bolj, kot smo pričakovali. Drugo dejstvo je, da nadzora nad ustreznostjo izplačevanja zavarovalnice nimajo," je dodal in poudaril, da morajo zdaj poiskati skupno pot iz nastale situacije.

Po ministrovih besedah dogajanje dokazuje, da je še kako nujno preoblikovanje obstoječe oblike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je v Evropi in tudi v zavarovalnem sistemu nekaj posebnega. "Dobro je to, da obstaja interes vseh strani, da do dviga premije ne pride. Kako pa bomo to storili v tem trenutku težko rečem. Vsekakor pa moramo stopiti na stran ljudi, saj je dvig za deset evrov na mesec za marsikoga previsok."