Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "V Reykjavíku želimo potrditev vloge Sveta Evrope pri varovanju človekovih pravic"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je nagovorila udeležence okrogle mize z naslovom "Vloga Sveta Evrope v novi evropski in svetovni arhitekturi", ki je potekala na Fakulteti za družbene vede ob prihajajoči 30. obletnici vstopa Slovenije v Svet Evrope. V nagovoru je predstavila pričakovanja Slovenije glede vrha Sveta Evrope, ki bo potekal maja 2023 v Reykjavíku.
Udeleženci na okrogli mizi

Udeleženci na okrogli mizi | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Ministrica Fajon je uvodoma poudarila, da se Svet Evrope sooča z mnogimi izzivi: "Kljub izključitvi Ruske federacije iz Sveta Evrope je njegova vloga danes pomembnejša kot kadarkoli prej, saj organizacija še vedno zagotavlja izjemno široko razvejano in nadvse pomembno pravno podstat za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin." Pri tem je poudarila pomen vstopa Slovenije v Svet Evrope pred 30 leti, ki je bil pomemben korak v procesu uveljavljanja naše države kot samostojne in suverene države v mednarodni skupnosti: "Z vstopom v Svet Evrope smo potrdili svojo zavezanost temeljnim postulatom moderne evropske države, temelječe na varstvu človekovih pravic, demokraciji in vladavini prava. Ne smemo pozabiti, da je bilo ravno članstvo Slovenije v Svetu Evrope tisto, ki je tlakovalo pot naši pridružitvi Evropski uniji 11 let kasneje."

Ministrica je udeležencem predstavila tudi pričakovanja Slovenije v zvezi z vrhom Sveta Evrope, ki bo maja 2023 potekal v Reykjavíku: "To bo šele četrti vrh v skoraj 75 letni zgodovini Sveta Evrope, od zadnjega vrha pa je minilo že dobrih 18 let. To, da smo se vsi skupaj odločili, da je ponovno srečanje najvišjih predstavnikov nujno potrebno, odraža zahtevnost trenutka in časa, v katerem se trenutno nahajamo v Evropi. Slovenija od vrha v prvi vrsti pričakuje konsolidacijo Sveta Evrope po izključitvi Ruske federacije ter ponovno zavezo držav članic tako imenovani 'vésti Evrope'. Potrditi želimo vodilno vlogo Sveta Evrope kot varuha človekovih pravic in temeljnih svoboščin na evropski celini. Vse to so ambiciozni cilji, ki pa so z močno politično voljo in demokratično vizijo zagotovo dosegljivi."

V razpravi, ki jo je moderiral dr. Andraž Zidar, vodja Diplomatske akademije na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, so sodelovali dr. Marko Bošnjak, sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice (preko video povezave), prof. dr. Petra Roter, predsednica Svetovalnega odbora Okvirne konvencije Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin, Matjaž Gruden, direktor za demokratično sodelovanje v Svetu Evrope, dr. Neža Kogovšek Šalamon, članica Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti (angleško European Commission against Racism and IntoleranceECRI), Branko Soban, novinar, publicist in poročevalec z zasedanj Sveta Evrope ter preko Andrej Slapničar, stalni predstavnik Republike Slovenije pri Svetu Evrope (preko video povezave).

Okroglo mizo je v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede organiziralo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Celoten nagovor ministrice Tanje Fajon na okrogli mizi Vloga sveta Evrope v novi evropski in svetovni arhitekturi (Wordow document, 25,7 KB).