Skoči do osrednje vsebine

Odbor sprejel odločitev o prejemniku nagrade Zlata čebela 2023

Danes je zasedal Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, ki se ga je udeležila ministrica Irena Šinko. Člani odbora so med dvanajstimi predlogi kandidatov soglasno sprejeli odločitev o prejemniku nagrade Zlata čebela 2023. Njegovo ime ostaja skrivnost vse do slavnostne podelitve nagrade, ki bo letos 24. maja v predsedniški palači. Letošnja tretja zlata čebela bo podeljena za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih.

Nagrada Zlata čebela | Avtor: Ministry of Agriculture, Forestry and Food

Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela je med prispelimi predlogi iz Srbije (trije predlogi), Nemčije (dva predloga), Ukrajine (dva predloga), Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Hrvaške in Španije izbral nagrajenca za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih. Razglasitev prejemnika bo potekala na slavnostni podelitvi nagrade, ki bo letos 24. maja v predsedniški palači.

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela Republika Slovenija spodbuja in podpira inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, spodbuja krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih.

Ambicija predlagatelja je, da nagrada Zlata čebela postane najbolj prepoznavna nagrada za dosežke na področju čebel kot tudi ostalih opraševalcev na globalni ravni. Hkrati pa s podeljevanjem te nagrade Slovenija utrjuje sloves kot čebelarska, zelena in biotsko raznolika dežela, ki spodbuja napore za prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo in varovanje okolja doma in v mednarodni skupnosti. Republika Slovenija si tako s svetovnim dnevom čebel kot nagrado Zlata čebela prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.

Nagrada za posamezno leto se vsako leto podeli za zaključen projekt z enega od naslednjih področij:

  • promocija čebel in drugih opraševalcev,
  • ohranjanje čebel in drugih opraševalcev ter
  • raziskave o čebelah in drugih opraševalcih.

Z letošnjo podelitvijo Republika Slovenija zaključuje prvo triletje, v katerem je vsako leto podelila nagrado za eno od področij, ki jih je prepoznala kot bistvene za napredek, zaščito in krepitev zavedanja o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, to so promocija, ohranjanje in raziskave o čebelah in ostalih opraševalcih.

Prvo nagrado Zlata čebela je leta 2021 prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine za projekt »promocija čebel in drugih opraševalcev«, drugo pa je lansko leto prejel Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije s področja »ohranjanje čebel in drugih opraševalcev«.

Vse kandidate za nagrado Zlata čebela 2023 bomo v naslednjem obdobju posamezno predstavili na facebook strani svetovnega dne čebel.

Zlata čebela je najvišja državna nagrada na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine. S podeljevanjem nagrade Zlata čebela spodbujamo in podpiramo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa tudi spodbujamo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih.

Več o projektu svetovni dan čebel in pomenu opraševalcev je na spletnem mestu svetovnega dne čebel in spletni strani Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO)

Sledite nam tudi na: