Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Srbija za izboljšanje in pospešitev železniških prevozov

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na delovnem obisku gostila srbskega ministra za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Gorana Vesića. Dogovorila sta se, da bosta predlagala ustanovitev skupnega delovnega telesa s Hrvaško, Avstrijo in Italijo, da bi pospešili železniške prevoze.
Ministrica Bratušek in srbski minister Vesić po zaključku delovnega srečanja

Minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Republike Srbije na delovnem obisku v Sloveniji | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

Ministra sta se dopoldne najprej srečala na bilateralnem sestanku na Bledu, popoldne pa sta se sestala z vodstvom Slovenskih železnic v Ljubljani. Kot sta poudarila po pogovorih na Bledu, sta Slovenija in Srbija prijateljski državi, med katerima ni perečih odprtih oziroma nerešenih vprašanj, je pa možno izboljšati sodelovanje na področju železniških prevozov.

Ministrica Bratušek in srbski minister Vesić sta sklenila, da bodo preverili, kako bi lahko ponovno vzpostavili nočni vlak iz Ljubljane preko Zagreba v Beograd ter, kako bi lahko na področju železnic poglobili sodelovanje med Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Srbijo in Slovenijo. "Dogovorila sva se, da bomo predlagali ustanovitev nekega skupnega telesa, da bomo ugotovili, kako lahko prevoze po železniških tirih tako za potnike kot za tovor povečamo in predvsem pospešimo," je po pogovorih povedala ministrica Bratušek.

Minister Goran Vesić je dejal  da bi meddržavno delovno telo usklajevalo dela na rekonstrukcijah železniških prog in pripravljalo vozne rede ter izvajalo tudi druge aktivnosti v smeri zagotavljanja hitrejših železniških povezav na relaciji med Beogradom v  Srbiji in Dunajem v Avstriji. Kot je izpostavil minister Vesić, je to pomembno za vse države na tej trasi, saj bi bile povezave boljše, ljudje bi lažje potovali, hitreje bi potekal tudi transport tovora, zato bi bili pozitivni tudi učinki na gospodarstvo. 

Minister Vesić je izrazil zadovoljstvo, da se Slovenija in Srbija strinjata, da je pri razvoju prometa treba dati poudarek železniškemu prometu, ki je bolj ekološki in hitrejši ter ga podpira tudi Evropka unija. Kot je izpostavil, je za Srbijo ključnega pomena, da se poveže z Evropo preko koridorjev, ki prečijo Slovenijo.

Kot je dejala ministrica Bratušek, tudi Slovenija veliko vlaga v obnovo železniške infrastrukture; za to bo letos namenjenih več kot 420 milijonov evrov. Izpostavila je, se prve obnove vsekakor izvajajo prav na evropskih koridorjih. Omenila je gradnjo proge Divača-Koper, ki bo poskrbela za večjo konkurenčnost Luke Koper, tovor pa bo tako lahko hitreje prispel tudi do Srbije.