Skoči do osrednje vsebine

Nagrade Netko za projekta izbrana na javnem razpisu MJU

Dva projekta, izbrana na Javnem razpisu za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023, ki ga financira Ministrstvo za javno upravo (MJU), sta prejela nagrade Netko.
Plakat in logotip nagrade. Rdeče ozadje, spredaj pa Belo napis Netko - v obliki kock in napis naziva nagrad.

Nagrada Netko je odličje današnjim digitalcem, ki delajo, živijo in ustvarjajo »online« | Avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Nagrade Netko vsako leto podeljujeta Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenija in Register.si, s katerimi nagrajujeta najboljše spletne projekte podjetij, ustanov, organizacij, uradov in posameznikov, ki domujejo na domeni - .si.

Nova spletna informacijska platforma Tekmujem.si, ki je del skupnega projekta Tekmujem v znanju in ga izvaja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) skupaj z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije), je prejela glavne nagrade v kategorijah:

  • Naj spletna stran za otroke in mladino in Naj spletna stran izobraževalnih in znanstvenih organizacij, v katerih je zmagala ter
  • Naj spletna stran javne ali nevladne organizacije, v kateri je osvojila drugo mesto.

Tekmujem.si mogoča lažji pregled in dostop do informacij o tekmovanjih na enem mestu. Je nova spletna informacijska platforma za tekmovanja iz različnih znanj. Ponuja koledar vseh tekmovanj, glavne informacije o tekmovanjih in nudi povezave do posameznih tekmovanj. Platforma predstavlja vsa tekmovanja, ki potekajo pod okriljem ZOTKS in DMFA Slovenije, in tudi tekmovanja drugih organizatorjev, ki uporabljajo informacijski sistem DMFA. Namenjena je mladim, staršem, učiteljem, mentorjem in širši javnosti, torej vsem, ki na spletu iščejo informacije o tekmovanjih iz različnih znanj.

Spletna platforma NAJDI.SE, ki je nastala v okviru istoimenskega projekta, izvajata pa jo Zavod VOZIM in Mladinski center Dravinjske doline skupaj s pridruženima partnerjema Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Inštitutom Andrej Marušič Center za raziskovanje samomora pa je prejemnica bronaste nagrade v kategoriji Naj spletna stran za družbeno odgovornost.

Najdi.se pomaga mladim razumeti njihove občutke in jih podpre pri reševanju izzivov na področju duševnega zdravja. Z osrednjim igrificiranim interaktivnim orodjem, imenovanim Samo Iskalnik, mladi raziskujejo izpovedi svojih vrstnikov in spoznajo, da v svojih občutkih niso sami. Samo Iskalnik jim glede na njihove odgovore ponudi konkretne rešitve – predlog zapisa na temo njihove težave in pogovor s strokovnjakom ali društvom, specializiranim za njihove težave. Od lasniranja spletne platfrome  v septembru 2022 pa do danes je na platformi zabeleženih 12.488 ogledov spletne platforme in 39.061 interakcij z orodjem Samo Iskalnik.