Skoči do osrednje vsebine

Ministrica zagotovila podporo Severni Makedoniji na področju digitalizacije

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh se je s predsednikom Vlade Severne Makedonije dr. Dimitarjem Kovačevskim ob njegovem obisku Slovenije na ločenem srečanju v Ljubljani pogovarjala o krepitvi meddržavnega sodelovanja na področju digitalizacije.
Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije dr. Dimitar Kovačevski in ministrica Republike Slovenije za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije dr. Dimitar Kovačevski in ministrica Republike Slovenije za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

1 / 4

Ministrica je dopoldne sodelovala na dvostranskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer sta predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in predsednik Vlade Republike Severne Makedonije dr. Dimitar Kovačevski poudarila odlične meddržavne odnose, ki sta jih potrdila tudi s podpisom skupne deklaracije o okrepljenem sodelovanju. Premier dr. Golob je ob tem svojemu sogovorniku zagotovil trdno podporo Slovenije Severni Makedoniji pri nadaljnjem približevanju Evropski uniji. 

Ob robu današnjega obiska predsednika Vlade Severne Makedonije je potekalo tudi neformalno srečanje z ministrico dr. Emilijo Stojmenovo Duh, ki je makedonskemu premieru in članom delegacije predstavila aktivnosti in prednostne naloge Slovenije na področju digitalne preobrazbe. Med drugim je izpostavila elektronske storitve na področju zdravstva, pri čemer je predstavila tudi izboljšano funkcionalnost slovenske biometrične osebne izkaznice, ki se jo lahko po novem uporablja tudi kot zdravstveno izkaznico. Predstavila je tudi uspehe na področju ponovne uporabe odprtih podatkov, sprejemanje ukrepov za povečanje digitalne pismenosti prebivalstva in informacijske rešitve v javni upravi.

Tudi ministrica dr. Stojmenova Duh je makedonskemu premieru dr. Kovačevskemu poudarila, da je Slovenija dolgoletna in iskrena podpornica Severne Makedonije na njeni evropski poti ter odnose med državama označila za prijateljske in partnerske. Ob tem je zagotovila pomoč Severni Makedoniji na področju digitalne preobrazbe.