Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. aprila 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.45 je pri slapu Beri nad naseljem Poljubinske ravne v občini Tolmin planinca obšla slabost. Še pred prihodom gorskih reševalcev GRS Tolmin si je planinec opomogel. Gorski reševalci so mu nudili pomoč pri sestopu do vasi Poljubinj.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 12.09 je v Dobrovljah, občina Braslovče, v krošnji drevesa zasilno pristal padalec. Nepoškodovanega padalca in padalo so z drevesa rešili gasilci PGD Braslovče in Dobrovlje ter gorski reševalci GRS Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.18 se je med turnim smučanjem z Debele peči, občina Gorje, izgubil smučar. Gorski reševalci GRS Radovljica so nepoškodovanega smučarja našli in prepeljali do njegovega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.03 se je nad naseljem Žapuže, občina Ajdovščina, na tekmi pri padcu s kolesom poškodoval tekmovalec. Gorski reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina so ponesrečenca oskrbeli in predali dežurnim reševalcem na tekmi, ki so ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.48 sta na hitri cesti med priključkoma Ajdovščina in Vipava, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, očistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina in delavcem DARS-a. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.35 je na cesti med naseljema Vrh pri Ljubnu in Mali Podljuben, občina Novo mesto, padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, poškodovano kolesarko s pomočjo nosil prenesli do reševalnega vozila in reševalcem pomagali pri njeni oskrbi. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.08 se je v Pamečah v občini Slovenj Gradec osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 07.59 je v ulici Ob Suhi na Ravnah na Koroškem vozilo zapeljalo s cestišča, se zaletelo v drevo in obstalo na travniku. Gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta zavarovala kraj dogodka, odklopila akumulator ter pomagala policiji pri usmerjanju prometa.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.25 so v Braslovčah zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleče saje ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.33 so v naselju Gorjuša, občina Domžale, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Dob so pogasili požar, odstranili goreče saje, opravili pregled s termovizijsko kamero in lastnikom svetovali obisk dimnikarja.

Ob 7.50 se je v podjetju v Mašera - Spasičevi ulici v Ljubljani zaradi požara baterij vklopil požarni alarm. Pred prihodom gasilcev na kraj sta požar pogasila varnostnika. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar dokončno pogasili, ohladili baterije, jih odstranili iz objekta in prezračili zadimljene prostore.

Ob 14.28 se je v Kavškovi ulici v Ljubljani v stanovanju smodila pozabljena hrana na štedilniku. Pred prihodom gasilcev PGD Spodnja Šiška in GB Ljubljana na kraj je stanovalec že iznesel posodo z zažgano hrano. Gasilci so prezračili objekt in nudili prvo pomoč stanovalcu.

Ob 15.35 so v naselju Gorica, občina Moravče, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moravče in Krašce so ohladili tuljavo, jo očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 7.06 je v ulici Na griču v Mariboru gorela elektro omarica. Gasilci GB Maribor in PGD Radvanje so pogasili požar, nadaljnjo sanacijo pa je prevzel delavec Elektra Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.14 je v Srpenici, občina Bovec, zagorela krama na podstrešju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Srpenica in Bovec so pogasili požar in podstrešje pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.23 se je v Arkovi ulici v Idriji kadilo skozi okno. Gasilci PGD Idrija so požar, ki je zajel pod in del lesene stene v objektu, pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.08 so na Dobrovi pri Dravogradu, občina Dravograd, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črneče so počakali do izgoretja saj ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.52 je v bližini kraja Plužnje, občina Cerkno, osebno vozilo povozilo kamen na cesti in prebilo pokrov motorja. Gasilci PGD Idrija in PGD Cerkno so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 16.25 je v naselju Velika Pirešica, občina Žalec, občan našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodnoštajerske regije, Gorenjske in Ljubljanske regije so zavarovali kraj najdbe in na varnem mestu uničili najdeno topovsko granato italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.20 sta na območju Trstelja, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov in dva topovska vžigalnika kalibra 75 milimetrov, skupne mase enega kilograma. Nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.26 so na Cankarjevem nabrežju v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Ob 11.20 so v Izoli gasilci JZ GB Koper zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 3.36 je na Deteljici v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, v stanovanju iztekala voda iz grelnika za toplo vodo. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so zaprli vodovodni ventil ter posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 je na območju Velike gore, občina Ribnica, na makadamski gozdni cesti osebno vozilo zapeljalo v sneg in obtičalo. Gasilci PGD Ribnica so vozilo s pomočjo vitla izvlekli iz snega in udeležene varno pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici v večstanovanjskem objektu zamakala voda iz zgornjega v spodnje stanovanje. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta s tehničnim posegom preprečila nadaljnje zamakanje in o okvari obvestila upravljalca objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.32 so na letališču Slovenj Gradec gasilci PGD Golavabuka in Turiška vas zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do helikopterja SV, ki je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v ponedeljek do večera burja na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h, od ponedeljkovega večera do torka zjutraj pa hitrost 120 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, na vzhodu Slovenije lahko sunki severnega vetra v ponedeljek popoldne in v prvem delu noči na torek presežejo hitrost 70 km/h.