Skoči do osrednje vsebine

Na Kulturnem bazarju skozi kulturo o zdravi prehrani s poudarkom na prosu

Včeraj. 31. marca, je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal 15. jubilejni Kulturni bazar. Na njem je tudi letos aktivno sodelovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v tematskem sklopu Ustvarjalnost za trajnostni razvoj / Skozi kulturo o zdravi pre(hrani) nekoč in danes, poudarek je bil na letošnjem mednarodnem letu prosa.

Včerajšnje pestro dogajanje se je zaključilo z medresorskim dogodkom Kako diši! Kako je okusno!, ki se ga je udeležila ministrica Irena Šinko.

Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2023 je vključeval več kot petdeset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavkam in delavcem ter študentkam in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora …). Osrednja tema je bila Ustvarjalnost za trajnostni razvoj. Skozi program so se udeleženci Kulturnega bazarja spraševali, kaj je trajnostni razvoj, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kaj je in bo v prihodnje sploh vredno vedeti in znati ter kaj in kako poučevati za prihodnost.

MKGP je letos sodeloval na bazarju v okviru skupnega medresorskega razstavnega prostora ter tematskega sklopa Ustvarjalnost za trajnostni razvoj / Skozi kulturo o zdravi pre(hrani) nekoč in danes. Na razstavnem prostoru sta strokovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije predstavljala pestrost rastlinskih genskih virov kot narodov zaklad ter integrirane metode varstva rastlin, v skrbi za trajnostno pridelavo hrane in varovanje okolja. Obiskovalci so se lahko seznanili s slovenskimi sortami kmetijskih rastlin, ob letošnjem mednarodnem letu prosa pa je bila posebna pozornost namenjena avtohtoni sorti prosa Sonček.

Na razstavnem prostoru MKGP si je bilo moč tudi pobližje ogledati in poskusiti izdelke iz prosa, za kar je poskrbela Janja Bernik iz Kmetije Punčar (Virmaše pri Škofji Loki), ki se ukvarja s pridelavo prosa, pozabljeno poljščino, sicer na Gorenjskem v preteklosti zelo zastopano. Prosena kaša je bila največkrat edino živilo, s katerim so kmetje nahranili vso družino. Iz kaše so pripravili preproste jedi, iz Škofje Loke izvirata tudi znani postni jedi s proseno kašo - loška medla in loška smojka. Proso je zanimivo tudi v sodobni prehrani in si zasluži mesto v naših shrambah.

Jubilejni 15. Kulturni bazar se je zaključil z medresorsko predstavitvijo povezovanja raznovrstne lokalne (pre)hrane, kulturne dediščine, umetnosti in turizma ter trajnostnosti Kako diši! Kako je okusno!, ki se je je udeležila ministrica Irena Šinko. V nagovoru je izpostavila nujnost medsektorskega povezovanja – še posebej področij kulture in kmetijstva, saj sta slednji tradicionalno povezani. Kultura in umetnost so namreč zgodbe iz našega vsakdanjega življenja, pa naj to poteka v mestu ali na podeželju. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skozi leta s sodelovanjem na Kulturnem bazarju prepoznalo dodano vrednost tega povezovanja, tako smo na zelo različne načine osvetlili prehrano in kulturo, letos izpostavljena poljščina proso pa nas opominja, da se bomo morali »vrniti nazaj k naravi«, če bomo želeli ohranjati trajnostnost in biodiverziteto. Proso je pomembno tudi za kolobar, zato si na ministrstvu za kmetijstvo želimo, da bi bilo v prihodnosti spet bolj cenjeno. Ministrica Šinko je izpostavila tudi pomen čebel, ki smo jih prav tako večkrat uvrščali v tematike Kulturnega bazarja in izrazila zadovoljstvo, da so tako čebele kot tudi lipicanci vpisani na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Zaključnega dogodka so se udeležile tudi predstavnice Zveze kmetic Slovenije s predsednico Ireno Ule, ki so za pokušino pripravile sladke dobrote, te so vključevale tudi več različnih slovenskih zaščitenih potic.

Dodatne informacije o celotnem dogajanju na 15. Kulturnem bazarju.