Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. marca 2023.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.56 se je na težko dostopnem terenu v naselju Sv. Anton na Pohorju, občina Radlje ob Dravi, pri spravilu lesa poškodoval delavec. Reševalci GRS Maribor ter gasilci PGD Radlje ob Dravi in Vuhred so osvetlili prostor, oskrbeli poškodovanca, ga z vrvno tehniko spustili v dolino in predali reševalcem NMP. Ti so ga odpeljali v UKC Maribor. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 00.28 so v Preserjah, občina Brezovica, gasilci PGD Preserje nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 7.45 se je pod vodstvom policije nadaljevalo iskanje pogrešane osebe na nabrežju in na reki Savi v naselju Ribnica, občina Brežice. Pri iskanju so sodelovali vodniki reševalnih psov ZRPS Dolenjska in gasilci PGE Krško, ki so pregledali brežini in s plovilom površino reke Save. Pogrešana oseba je bila ob 14.39 najdena mrtva.

Izpostava Ptuj

Ob 9.50 se je na Ptujskem jezeru, občina Ptuj, pogrešala oseba. Območje Ptujskega jezera so preiskali gasilci PGD Ptuj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.59 je v naselju Andraž nad Polzelo, občina Polzela, osebno vozilo zapeljalo v potok in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGE Velenje in PGD Andraž nad Polzelo so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, s tehničnim posegom dvignili vozilo iz potoka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozila.

Ob 18.16 sta v naselju Sevce v občini Laško trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji in delavcem avto vleke pri nalaganju vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 15.47 se je na cesti Žiri–Trebija v bližini naselja Kladje, občina Gorenja vas – Poljane, osebno vozilo pri zdrsu z vozišča prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trebija in Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo stabilizirali in postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.11 sta v naselju Dolnji Lakoš, občina Lendava, trčili osebni vozili. Gasilci IGE Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili iz akumulatorja izteklo tekočino in nudili pomoč delavcem avto vleke pri odstranitvi vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 so v naselju Doblar, občina Kanal ob Soči, trčila tovorno vozilo in osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč policistom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.00 je na cesti Plave–Solkan v bližini naselja Zagomila v občini Kanal ob Soči osebno vozilo trčilo v obcestno skalo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, očistili vozišče, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica. V nesreči je bila ena oseba poškodovana.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.25 sta v naselju Dolenje Kronovo, občina Šmarješke Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Bela Cerkev so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, usmerjali promet, posuli in očistili razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 21.34 se je v ulici Šmihel v Novem mestu osebno vozilo zaletelo v stanovanjsko hišo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali reševalcem NMP ZD Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.36 je na Cesti Simona Blatnika v Velenju zagorel lesen drog za elektro distribucijo. Požar so pogasili gasilci PGE Velenje.

Izpostava Koper

Ob 9.57 je na Šmarski cesti v Kopru v delavnici zagorela stropna viseča svetilka. Ogenj je ugasnil pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so nato prezračili prostore in pregledali prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.58 so v Rožni ulici v Idriji zagorele saje v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.50 je v naselju Boreča, občina Gornji Petrovci, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Boreča in Gornji Petrovci so požar, ki je osebno vozilo uničil v celoti, pogasili in očistili cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 7.46 je v naselju Verd, občina Vrhnika, zagorela na manjši deponiji. Gasilci PGD Verd so pogasili požar in pregledali okolico.

Ob 17.04 je v naselju Perovo, občina Grosuplje, v bližini avtocestne ograje gorela suha trava. Gasilci PGD Polica so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili in pregledali okolico.

Ob 18.57 je na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani gorelo znotraj drevesa. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili, deblo dodatno zalili z vodo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.46 je pri naselju Hudo, občina Novo mesto, gorel kup vejevja namenjenega za sekance. Požar, ki je zajel dva kubika lesa, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.26 je v naselju Spodnja Voličina, občina Lenart, osebno vozilo zapeljalo v ribnik. Gasilci PGD Voličina so zavarovali kraj dogodka in vozilo s tehničnim posegom izvlekli iz vode. Gasilci JZ GB Maribor pa so z vpojnim črevesom ob robu ribnika zajezili oljni madež in površino prekrili s pivniki.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.10 so se v naselju Paka pri Velenju v občini Velenje na elektro vodnike podrli drevesi. Gasilci PGD Šalek so zavarovali kraj dogodka, odstranili podrti drevesi z vodnikov, pregledali okolico in nudili pomoč delavcem elektro podjetja.

Ob 15.32 so v naselju Skomarje v občini Zreče na vozišče padlo drevo. Drevo so odstranili gasilci PGD Zreče.

Izpostava Koper

Ob 11.32 je na Krožni cesti v Kopru oseba padla iz tretjega nadstropja na nadstrešek drugega nadstropja. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 3.39 so v naselju Srednje Bitnje, občina Kranj, gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe, ki so jo iznesli skozi balkonska vrata in jo spustili s pomočjo vrvne tehnike.

Ob 19.40 so v Šorlijevi ulici v Kranju v večstanovanjskem objektu gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili 6 oseb iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Postojna

Ob 4.02 so v Jeršicah v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila neodzivna oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 16.43 se je na relaciji Jiršovci-Gomila, občina Destrnik, na gozdno cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Destrnik so zavarovali kraj ter drevo razžagali in odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/