Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo darovalo mobilni laboratorij za vzorčenje vode

Minister Bojan Kumer je danes, skupaj s predstavniki Agencije Republike Slovenije za okolje in Ministrstva za obrambo, v imenu Republike Slovenije predstavnici Ukrajine predal mobilni laboratorij za vzorčenje vode, ki omogoča analitiko, ali je voda ustrezna za pitje, umivanje, kopanje ali drugo rabo po standardiziranih analitskih metodah v 24 urah.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Agencija Republike Slovenije za okolje, se je na podlagi izraženih potreb Ukrajine odzvalo in pristopilo k pomoči ukrajinskim oblastem ter civilnemu prebivalstvu. Lani avgusta je namreč Veleposlaništvo Ukrajine posredovalo seznam potreb ukrajinskega ministrstva, pristojnega za ekologijo, na katerem je bila navedena tudi merilna oprema za spremljanje stanja voda. Sprejeta je bila odločitev, da se izvede nabava mobilnega laboratorija za analizo vode z namenom, da se jim ga brezplačno preda kot pomoč.

Mobilni laboratorij predstavlja transportno vozilo oblike furgon z vgrajeno opremo za prevoz in analizo vzorcev. Laboratorij je opremljen z vso potrebno opremo za vzorčenje podzemnih, površinskih kopalnih in pitnih vod. Omogoča analitiko osnovnih kemijskih in mikrobioloških parametrov po standardiziranih analitskih metodah. V roku 24 ur je možna ocena, ali je voda ustrezna za pitje, umivanje, kopanje ali drugo rabo. Prednost mobilnega laboratorija je predvsem v tem, da se analitika lahko izvaja praktično kjerkoli, brez transporta v oddaljene laboratorije in tudi tam, kjer je infrastruktura omejena. Mobilni laboratorij je opremljen s pomočjo slovenskega znanja in več kot 20-letnih izkušenj na področju izvajanja monitoringa voda.

Republika Slovenija podarja tudi dva bencinska agregata za proizvodnjo elektrike, set za vzorčenje in meritve podzemne vode, opremo za mikrobiološke preiskave, s katerimi lahko preprečijo množične okužbe preko onesnažene vode, hitre teste, ki bodo omogočali analitiko višjih koncentracij težkih kovin, cianidov, nitratov  v vodi, doniramo pa tudi nekaj laboratorijskega materiala, kot so filtri, plastenke za vzorce, pipete in podobno.

Oprema je izbrana skrbno, je enostavna za uporabo in jo Agencija Republike Slovenije za okolje že več let uspešno uporablja pri izvajanju monitoringov voda skladno z veljavno zakonodajo. Nabava opreme je bila usklajena z ukrajinskim ministrstvom, pristojnim za vode. Ocenjena vrednost pomoči znaša 104.036,90 evra.

Skladno s sklepom Vlade RS bo pomoč posredovana Ukrajini ob sodelovanju Ministrstva za obrambo ter Uprave RS za zaščito in reševanje, ki bo tudi zagotovila transport do Ukrajine.