Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na dogodku v okviru Vrha za demokracijo

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na povabilo ministra za zunanje zadeve Nizozemske Wopkeja Hoekstre, udeležila spletne pogovorne oddaje z naslovom "Svoboda medijev kot temelj demokracije". Dogodek je potekal v okviru drugega Vrha za demokracijo, ki se je začel včeraj in na katerem je z video sporočilom sodelovala tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Uresničevanje zavez prvega Vrha za demokracijo

ministrica med nagovorom

Ministrica Fajon na dogodku v okviru Vrha za demokracijo: "Dezinformacije so neposreden napad na demokracijo" | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Ministrica Fajon je z zunanjo ministrico Kosova Doniko Gërvallo-Schwarz in Samantho Power, administratorko AgencijE Združenih držav Amerike za mednarodni razvoj (angleško United States Agency for International Development - USAID), razpravljala o zaščiti novinarjev, svobodi izražanja na spletu ter krepitvi svobodnih, raznovrstnih in neodvisnih medijev.

Ministrica Fajon je v pogovoru, ki ga je vodila nekdanja novinarka in voditeljica BBC World News Nisha Pillai, med drugim izpostavila negativen vpliv dezinformacij na demokratične procese. "Dezinformacije niso novost, hitrost širjenja in njihov vpliv na demokratične procese pa sta skrb vzbujajoča. Zato moramo biti nosilci političnih funkcij vzor pri oblikovanju svojih sporočil državljanom," je v pogovoru povedala ministrica Fajon. Pojasnila je, da so bralci lažnih novic praviloma aktivnejši volivci, kar kaže na možen neposreden vpliv dezinformacij na politične procese in volitve.

"Naloga nacionalnih medijev je, da zagotavljajo profesionalnost novinarjev, novice, ki temeljijo na dejstvih in zagotavljanje preverjanja teh dejstev. Državljane je treba ozaveščati in izobraževati o možnih negativnih vplivih dezinformacij in ter jih spodbujati h kritičnemu razmisleku o virih in vsebini informacij, na podlagi katerih oblikujejo svoja stališča," je povedala ministrica Fajon.

Na Vrhu za demokracijo je bila prvič sprejeta tudi deklaracija (v angleščini), s katero so voditelji potrdili, da je demokracija za človeštvo najbolj trajna oblika zagotavljanja miru, blaginje, enakosti, trajnostnega razvoja in varnosti. S podporo deklaraciji se je tudi Slovenija zavezala podpori in zaščiti vrednot svobode in demokracije. Med cilji Vrha za demokracijo je tudi pokazati napredek dosežen pri uresničevanju zavez, ki so jih države najavile v obdobju od prvega Vrha za demokracijo, kot tudi najava novih, kar je storila tudi Slovenija.

Zaveze Republike Slovenije v priloženem dokumentu.