Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na otvoritvi čebelarskega centra v Banja Luki

Na povabilo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodne vire Republike Srbske Sava Minića se je državni sekretar dr. Darij Krajčič včeraj mudil v Banja Luki, kjer je prisostvoval tudi otvoritvi čebelarskega centra.

Otvoritev čebelarskega centra v Banja Luki je rezultat projektnega sodelovanja Slovenske čebelarske akademije, Ustanove za krepitev človekove varnosti in Organizacije amputirancev iz Banja Luke (UDAS) v projektu Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočenja žrtev min iz BiH. Državni sekretar je ob otvoritvi poudaril: »Dogodek je po mojem osebnem prepričanju pomemben, saj nosi izjemno socialno noto. Veseli me, da se s projektom člane organizacije vključuje v družbo preko čebelarjenja.« Sodelovanje se bo še nadaljevalo saj je v prvem tednu letošnjega junija načrtovan obisk čebelarjev žrtev min iz BiH v Sloveniji. V organizaciji Slovenske čebelarske akademije bo organizirano tudi praktično usposabljanje na temo vzreje matic in selekcija.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je obisk Banja Luke izkoristil tudi za kratko dvostransko srečanje z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Srbske dr. Savom Minićem. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in BiH dobri ter tradicionalno prijateljski. BiH je naša druga najpomembnejša gospodarska partnerica v regiji in največja posamična prejemnica slovenske razvojne pomoči. Državni sekretar dr. Krajčič je dejal, da na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pozdravljamo podelitev kandidatskega statusa BiH za članstvo v Evropski uniji (EU). Ministrstvo je pripravljeno sodelovati v projektih dvostranske tehnične pomoči s pristojnimi institucijami celotne Bosne in Hercegovine. Možnosti nadaljnjega sodelovanja državi vidita na področjih kmetijstva in razvoja podeželja, varne hrane, veterinarstva ter varstva rastlin.