Skoči do osrednje vsebine

»Državna uprava mora razviti organizacijsko kulturo in delovno okolje, kjer bodo zaposleni želeli ostati«

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v otvoritvenem nagovoru pozdravila udeležence konference z naslovom Položaj javnih uslužbencev in funkcionarjev, ki danes in jutri poteka v Portorožu.

Prvi dan konference je namenjen razpravi priznanih strokovnjakov s področja varovanja osebnih podatkov, plačnega in uslužbenskega sistema, evropskega upravnega prava, delovnega prava ter poznavalcev področij delovnega razmerja javnih uslužbencev in njihovih pravic.

Ministrica je že v uvodu poudarila, da so strokovni, odgovorni in motivirani javni uslužbenci eden ključnih podpornikov učinkovite državne uprave. Opozorila je na opazen razkorak v generacijski strukturi med zaposlenimi v državni upravi. »S prenovo uslužbenskega sistema je treba nasloviti tudi spreminjajočo se družbeno realnost, v okviru katere se pojavljajo novi, drugačni izzivi od tistih, ki so botrovali njegovemu nastanku pred več kot dvajsetimi leti,« je dejala. Pri tem je vsem zbranim zastavila vprašanja – Kako bomo v našo sredino pripeljali mlade? Kako bomo zadržali in motivirali že zaposlene, da bo njihovo delo sledilo poslanstvu javne uprave?  

Ministrica Ajanović Hovnikova je nadalje izpostavila poseben projekt Ministrstva za javno upravo, ki sledi dvigu usposobljenosti in integritete zaposlenih v javni upravi preko nadgradnje sistema upravljanja s kadri in usposabljanj. V okviru projekta Učinkovito upravljanje zaposlenih je posebej poudarila vzpostavitev informacijskega sistema za spremljanje in razvoj zaposlenih v državni upravi – IS MUZA ter vzpostavitev kompetenčnega modela ter izvedbo usposabljanj javnih uslužbencev v okviru Upravne akademije.

Ministrica je v zaključku napovedala pripravo Strategije za trajnostno javno upravo do leta 2030, ki bo temeljila na vzpostavitvi blagovne znamke državne uprave – privlačnega delovnega okolja za iskalce zaposlitve ter tiste, ki iščejo nove karierne izzive.   

Poudarila je pomembnost krepitve kulture vseživljenjskega učenja, osebnega in kariernega razvoja javnih uslužbencev ter nasledstev, pristopov za ravnanje s starejšimi zaposlenimi, spodbudo mobilnosti javnih uslužbencev in ureditev fleksibilnih oblik dela.

»Državna uprava z motiviranimi zaposlenimi vseh generacij mora v prihodnje predstavljati trden temelj zagotavljanja kakovostnih storitev za državljane, zato verjamem, da bo dinamična razprava na konferenci ravno ob pravem času nanizala ideje za izboljšanje uslužbenskega sistema,« je svoj nagovor zaključila ministrica.

Ob koncu prvega konferenčnega dne bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sodelovala še v okrogli mizi z naslovom 20 let uslužbenskega sistema – čas za spremembe? Kako naprej? V razpravi bodo sodelovali še generalni direktor Direktorata za javni sektor na Ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar, pravni strokovnjak za delovno pravo in izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Luka Tičar in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.