Skoči do osrednje vsebine

Dodatno pojasnilo glede spremenjenih pravnih podlag za izvajanje makrobonitetnih ukrepov

Državni zbor je ta teden sprejel dopolnitve Zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki predstavljajo podlago za spremembo izvajanja makrobonitetnih ukrepov za kreditiranja prebivalstva. Ob tem dodatno pojasnjujemo, da so nadaljnje odločitve glede sprostitve omejitev kreditiranja v pristojnosti Banke Slovenije.

Kot smo na ministrstvu pojasnili v minulih dneh, bo lahko Banka Slovenije na podlagi ta teden sprejetih dopolnitev Zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema brez kakršnegakoli dvoma glede njenih pristojnosti še bolj neodvisno prilagajala makrobonitetni ukrep glede omejitve kreditiranja potrošnikov neodvisno od sprememb višine (bruto) minimalne plače. Dopolnjen zakon bo Banki Slovenije torej omogočil bolj jasno pravno podlago, da bo lahko makrobonitetne ukrepe za kreditiranje prebivalstva sprejemala še bolj neodvisno.

V izogib nejasnostim pa na ministrstvu ponovno pojasnjujemo, da sprejeti zakon sam po sebi ne pomeni sprostitve omejitev kreditiranja. Daje pa zakon Banki Slovenije možnost, da ne bo več tolmačila zakonodaje na način, da jo zavezujejo pravila iz zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje, ampak bo lahko kot osnovo za presojo zneska, ki mora na mesečni ravni ostati potrošniku (kreditojemalcu), vzela drugo merilo, na primer oceno nujnih življenjskih stroškov (in ne več bruto minimalne plače).

Glede na navedeno je sprostitev omejitev kreditiranja v pristojnosti Banke Slovenije.