Skoči do osrednje vsebine

Ženske v kibernetski varnosti – Trendi, priložnosti in aktualni izzivi

Celotna industrija na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij se sooča s pomanjkanjem usposobljenega kadra in področje kibernetske varnosti ni izjema. Delež žensk, ki delujejo na področju kibernetske varnosti, je izredno nizek, kar je nesprejemljivo tako z vidika doseganja enakopravnosti med spoloma kot tudi z vidika neizkoriščenih priložnosti.
Pozdravni nagovor na dogodku Ženske v kibernetski varnosti – Trendi, priložnosti in aktualni izzivi

Pozdravni nagovor na dogodku Ženske v kibernetski varnosti – Trendi, priložnosti in aktualni izzivi

Udeleženke na dogodku z naslovom Ženske v kibernetski varnosti – Trendi, priložnosti in aktualni izzivi, ki je danes potekal na Gospodarski zbornici Slovenije, so predstavile aktualne teme na področju kibernetske varnosti, lastne izkušnje pri vodenju projektov, mednarodne pobude ter številne dobre prakse. Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je v uvodnem nagovoru povedala, da se države po vsem svetu soočajo s pomanjkanjem usposobljenih in izkušenih kadrov s področja kibernetske varnosti. »Primanjkuje skoraj tri milijone strokovnjakov, ki bi lahko sledili hitri stopnji digitalizacije in vzporednemu širjenju digitalnih tveganj. To vrzel bi lahko bistveno zmanjšali, če bi bile ženske sorazmerno zastopane na področju kibernetske varnosti. Nezapolnjena delovna mesta niso samo kadrovska težava, so tudi dejavnik tveganja pri zagotavljanju nacionalne varnosti,« je poudarila državna sekretarka dr. Kamišalić Latifić. Izpostavila je, da v zgodovini poznamo številne pomembne ženske, ki so izjemno prispevale k razvoju kibernetske varnosti in dodala, da »danes bolj kot kadarkoli prej potrebujemo ženske vzornice, saj kot kažejo raziskave, dekleta tudi zaradi pomanjkanja vzornic v določeni starosti izgubijo interes za tehnične študije in poklice.«

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo spodbujamo dialoge različnih deležnikov tako o kibernetski varnosti, kot tudi o vprašanju enakosti spolov. Pri tem podpiramo in spodbujamo aktivnosti, kot so poudarjanje dobrih praks o vključevanju žensk v različne vloge na področju kibernetske varnosti v različnih sektorjih, tako države kot gospodarstva. Zavzemamo se tudi za odpiranje razprav o različnih izzivih, s katerimi se srečujejo ženske kot strokovnjakinje za kibernetsko varnost in kot uporabnice interneta ter ozaveščamo o prednostih vključevanja žensk na področju kibernetske varnosti.