Skoči do osrednje vsebine

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac na regijskem obisku v Zasavju

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je mudil na delovnem regijskem obisku v Zasavju. Z državnim sekretarjem Klemnom Ploštajnerjem in predstavniki kabineta je opravil delovni sestanek s predstavniki javnega stanovanjskega podjetja Spekter d.o.o., si ogledal delo Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje in se sestal z župani vseh treh zasavskih občin.
Minister Maljevac v Domu starejših občanov Trbovlje skupaj z osebjem

Minister Maljevac v Domu starejših občanov Trbovlje | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Minister Simon Maljevac je regijski obisk pričel z ogledom trboveljskega doma starejših. Stanovalke in stanovalci so ministrovi ekipi pripravili topel in barvit sprejem, vodstvo pa je ministru predstavilo delo in izzive. Tudi trboveljski dom pesti kadrovska stiska, povprečna starost zaposlenih je 50 let. Direktorica Dani Hren je ministru predstavila tudi načrte za gradnjo nove enote doma v neposredni bližini matične enote.

Minister je predstavnicam doma, v katerem je nastanjeno 193 stanovalk in stanovalcev pojasnil, da ministrstvo že pripravlja interventni zakon za področje zaposlovanja v socialno-varstvenih zavodih, katerega poglaviti cilj bo odprava kadrovskih težav.

Minister Maljevac in državni sekretar Ploštajner skupaj z zaposlenimi podjetja Spektra d.o.o.

Minister Maljevac in državni sekretar Ploštajner na delovnem obisku v Spektri d.o.o. | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

V ospredju delovnega sestanka z vodstvom stanovanjskega podjetja Spekter d.o.o. je bila predstavitev tekočih projektov. Podjetje se sooča z izzivi v vzdrževanju precej starega fonda stanovanj. Med 4000 stanovanji, s kolikor Spekter d.o.o. upravlja, je nezanemarljiv delež starejši od 100 let. Vodstvo podjetja je ministru predstavilo načrt pristopa pridobivanja statusa neprofitne stanovanjske organizacije. Minister in državni sekretar Klemen Ploštajner sta predstavnikom podjetja predstavila izhodišča prenove stanovanjske politike ter ministrstva kot osrednjega akterja v mreženju vseh lokalnih, regionalnih in državnih stanovanjskih organizacij.  

Minister Maljevac z županom Zagorja ob Savi Švaganom, županom Hrastnika Funklom in županom Trbovelj, Pozničem

Srečanje ministra Maljevca z vsemi tremi župani zasavskih občin | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Minister Simon Maljevac se je srečal tudi z vsemi župani zasavskih občin. Marko Funkl iz Hrastnika, Zoran Poznič iz Trbovelj in Matjaž Švagan iz Zagorja ob Savi so poudarili, da se vse občine soočajo s podobnimi izzivi ter pozdravili prizadevanja ministrstva za oblikovanje robustnega in predvidljivega sistema. Trboveljski župan je poudaril, da v občini načrtujejo nekaj stanovanjskih projektov: Njiva, Mesto akrobatov, naselje individualnih hiš, Na jasni strani in Samski dom. V Hrastniku tečeta projekta Resnica in Na Leši, župan izpostavlja tudi vzpostavitev stanovanjske zadruge. Zagorski župan je prav tako poudaril potrebo po strateškem načrtovanju javne stanovanjske politike, še posebej ob dejstvu, da število občank in občanov v zagorski občini raste. Župani so izpostavili potrebo po prenovi Zakona o finančni razbremenitvi občin in ministra pozvali k prenovi zakonodaje na področju vzpostavitve sistema dvigal v večstanovanjskih zgradbah.

Solidarnostni minister je županom pojasnil, da si na tem področju že prizadeva, saj je dostopnost do dvigal tudi pomemben del drugega področja iz delokroga ministrstva - dolgotrajne oskrbe oziroma pomoči na domu.
Minister je županom pojasnil načrte za oblikovanje nove stanovanjske politike; v prvi projektni fazi bo vlada naslovila potrebe obstoječih projektov, po letu 2026 pa zagotovila sistemsko zaslombo za razvijanje novih projektov. "Vzpostavljamo sistem, ki bo zagotavljal predvsem javno-finančno predvidljivost, da bodo lokalne skupnosti, stanovanjska podjetja in stanovalci lahko načrtovali prihodnost."