Skoči do osrednje vsebine

Sprejem za strokovnjake, zaslužne za uvedbo biometrične osebne izkaznice

Danes je državna sekretarka Tina Heferle sprejela javne uslužbence in predstavnike zunanjih izvajalcev, zaslužnih za razvoj in uvedbo nove biometrične osebne izkaznice.

Sprejema so se udeležili uslužbenci ministrstev za notranje zadeve, javno upravo in digitalno preobrazbo, policije, predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in podjetij Cetis, Genis, OSI in SETCCE.

»Vesela sem, da imam čast pozdraviti ,tudi v imenu ministra, tako veliko število strokovnjakov, ki ste vsak s svojega področja bistveno prispevali k nastanku nove biometrične osebne izkaznice,« je goste pozdravila državna sekretarka. Zahvalila se jim je za večletno sodelovanje pri uspešno izvedenem projektu. »Vsi vi ste skupaj zaslužni za vzpostavitev pravnih podlag, izvedbo postopka javnega naročila ter prilagoditev in povezave evidenc,« je povedala državna sekretarka.

Dejala je, da so se prve aktivnosti za uvedbo nove osebne izkaznice začele v juniju 2019, ko je bila sprejeta Uredba EU o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov Unije. V marcu 2021 je bila sprejeta zakonska podlaga in oktobra istega leta podpisan okvirni sporazum o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji osebne izkaznice.

Povedala je, da smo marca 2022 državljani po skoraj 24 letih dobili najsodobnejši elektronski osebni dokument. Novo biometrično osebno izkaznico lahko uporabljamo za identifikacijski in potovalni dokument, elektronske storitve in kmalu tudi pri izvajalcih zdravstvenih storitev. Javni uslužbenci in zunanji izvajalci so s skupnim delom in vrhunskim znanjem ustvarili dokument, ki ga danes uporablja že skoraj 430.000 državljanov.

Da je biometrična osebna izkaznica najboljši sodobni osebni dokument, je prepoznala tudi skupina mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov. Naši osebni izkaznici so podelili prestižno nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. »To je priznanje vsem vam in vašemu skupnemu prizadevanju, da ste ustvarili tehnološko zahteven dokument. Za ves trud, čas in napore, ki ste jih kot posameznik in kot ekipa vložili v nastanek nove osebne izkaznice se vam iskreno zahvaljujem,« je ob zaključku dejala državna sekretarka Tina Heferle.

Na sprejemu so si gosti ogledali predstavitev izdelave biometrične osebne izkaznice, prejeto priznanje in izmenjali vtise o medsebojnem sodelovanju.