Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. marca 2023.

Potresi

Ob 20.48 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Pivke, 49 km jugozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Pivke in okolice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 sta na Domžalski cesti v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine in odstranili razbitine ter pomagali lažje poškodovani osebi.

Ob 13.34 je naselju Zavrh pod Šmarno goro v občini Medvode osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pristalo v jarku na boku. Voznik vozila se ni poškodoval. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu.

Ob 22.08 sta na Rudniku v Ljubljani na parkirišču na strehi objekta Supernova trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 13.06 je v Pesnici v občini Maribor osebno vozilo v krožišču na hitro cesto trčilo v ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 17.25 je na uvozu na avtocesto v Pernici, občina Pesnica, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle nevarne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Poškodovani voznik je bil prepeljan v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.12 se je v bližini naselja Dobravlje, občina Ajdovščina, na hitri cesti osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP Ajdovščina oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.22 je na cesti Soteska–Dvor v bližini odcepa za naselje Gornji Kot, občina Žužemberk, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 13.02 je na avtocesti Divača–Senožeče, terensko vozilo zapeljal s cestišča in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator ter nevtralizirali motorne tekočine.

Ob 13.31 je na avtocesti razcep Gabrk–Sežana, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter z vitlom potegnili vozilo z odbojne ograje.

Ob 13.47 je na cesti Šmarje pri Sežani–Križ, občina Sežana, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci ZGRS Sežana so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana ter izvlekli vozilo iz jarka na cesto. Poškodovano voznico so reševalci NMP odpeljali v SB Šempeter.

Ob 13.16 je na avtocesti Sežana–razcep Gabrk, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 18.33 sta v Osluševci, občina Ormož, bočno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož in Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter do prihoda reševalcev NMP Ptuj oskrbeli poškodovano osebo, katero so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.44 je v naselju Srednji Dolič, občina Mislinja, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, izvlekli vozilo nazaj na vozišče, nudili pomoč delavcem cestnega podjetja pri postavitvi obcestne oznake in usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 12.23 sta v ulici Perzonali v Prevaljah trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočin. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 7.48 so v naselju Podjelje v občini Bohinj gorele saje v dimniku. Gasilci PGD Češnjica v Bohinju, so saje pogasili, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 14.48 se je v Cankarjevi ulici v Radovljici smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci PGD Radovljica, Lesce, Begunje ter GARS Jesenice so odstranili hrano s štedilnika in pregledali ter prezračili prostore.

Ob 18.52 so se na Ledinici, občina Žiri, v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Dobračeva so požar pogasili, okolico dimniške tuljave pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do dimnikarskega pregleda.

Ob 21.51 so v Bukovščici, občina Škofja Loka, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Bukovica in Škofja Loka so saje pogasili in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.48 je zagorel skedenj v Goriči vasi pri Ribnici. Požar so pričeli gasiti sosedje. Gasilci PGD Goriča vas, Ribnica, Dolenja vas, Dolenji Lazi in Nemška vas so pogasili požar gospodarskega poslopja, odstranili izgoren material in s termovizijsko kamero pregledali poslopje. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Goriča vas. Na kraju je bil dežurni delavec elektro podjetja, ki je odklopil elektriko in policija.

Izpostava Maribor

Ob 20.07 je v Hrastju, občina Maribor gorela lesena uta površine okoli 6 kvadratnih metrov, v njeni bližini pa trava na nekaj kvadratnih metrih. Gasilci PGB Maribor in PGD Pekre so požarišče zalili z vodo in preprečili širjenje ognja. Uta je uničena.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.31 je v Gornjih Slavečih, občina Kuzma, gorela električna omarica v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Gornji Slaveči so požar pogasili, hišo prezračili, pregledali s termovizijsko kamero in pomagali elektro službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 so v vasi Slapnik, občina Brda, posredovali gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica, kjer je tekom noči gorela zapuščena hiša. Gasilci so hišo, ki je v celoti pogorela, pogasili in tudi okoli 200 kvadratnih metrov trave in podrasti, ki je zagorelo ob objektu.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.21 so v naselju Reber, občina Žužemberk, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Reber so nadzorovali izgorevanje saj, očistili tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Ob 13.27 so na Belokranjski cesti v Črnomlju goreli izolatorji odklopnika na stebru srednjenapetostnega daljnovoda. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega elektro službe. Izklop daljnovoda je bil izveden daljinsko, za odpravo okvare bodo poskrbele pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.11 je v Goriči vasi, občina Ribnica, v romskem naselju gorel večji kup odpadkov. Gasilci PGD Ribnica in Goriča vas so požar, na površini okoli 25 kvadratnih metrov, zalili z vodo in preventivno pregledali okolico.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.07 se je v Srednji vasi pri Šenčurju med gradbenimi deli poškodovala plinska napeljava. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so zaprli ventile in preprečili nadaljnje uhajanja.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.35 so na gladini reke Podlipščice v naselju Sinja Gorica, občina Vrhnika, ribiči opazili oljne madeže. Gasilci PGD Verd in GB Ljubljana so pregledali okolico, na gladino reke namestili lovilna črevesa, opravili hitro analizo vzorca vode in ugotovili minimalno prisotnost ogljikovodikov. Gasilci PGD Verd bodo v naslednjih dneh po potrebi ponovno pregledali gladino reke in odstranili lovilna črevesa.

Ob 14.46 so ob Žagarski cesti v Škofljici v grabnu opazili naftne madeže. Gasilci GB Ljubljana so nastavili vpojna sredstva in preprečili nadaljnje onesnaževanje struge. Preverili so kanal gor vodno, vendar izvora onesnaženja niso našli.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.50 so na območju Fajtega hriba v občini Miren – Kostanjevica, pri pogozdovanju pogozdovalci naleteli na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovska granata kalibra 75 mm, mase 7kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.47 je v kraju Podgozd, občina Nova Gorica, občan pri zemeljskih delih naletel na ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 17.47 sta v bližini naselja Renče, občina Renče-Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno ročno bombo, mase 1,14 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 10.07 je v naselju Jelšane, občina Ilirska Bistrica, občan pri čiščenju poti naletel na neeksplodirano ročno bombo Bredo, italijanske izdelava iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Gorenjsko Ljubljanske regije so na kraju po opravljeni detekciji z detektorjem kovin našli še eno ročno bombo nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarni najdbi so uničili na kraju samem. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.32 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice rešili dve osebi iz okvarjenega dvigala.

Ob 18.42 so v naselju Lancovo v občini Radovljica gasilci PGD Lancovo in GRS Radovljica nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 20.26 so na AC priključku Pernica v smeri Maribora gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja po prometni nesreči.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.50 so v Ulici Pohorskega bataljona v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri reanimaciji ter prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v UKC MB.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/