Skoči do osrednje vsebine

Državni zbor sprejel novelo zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti

Sprejem Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti omogoča učinkovitejše in doslednejše izvajanje ukrepov znanstvenoraziskovalne in inovacijske politike.

Novela Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti je bila pripravljena zaradi implementacije sprejetih sprememb Zakona o Vladi in Zakona o državni upravi. Najpomembnejša rešitev je vezana na združevanje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti v enem resorju, novem Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Vzpostavlja se nova, skupna Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS), s katero se dosedanji raziskovalni dejavnosti dodaja inovacijski del.

Ključni organ za področje inovacijske dejavnosti, je »inovacijski svet«, ki ga sestavljajo člani, predstavniki različnih deležnikov inovacijskega okolja. ARIS temelji na ločenih strokovnih organih, znanstvenem svetu in inovacijskem svetu, medtem ko sta upravni odbor in direktor skupna.

Z novo agencijo ARIS je znanstvenemu delu dodan tudi inovacijski steber, s katerim se želi izboljšati povezava in prehod iz področja bazičnih raziskav v aplikacijo oz. povezavo med znanstvenoraziskovalno dejavnostjo in družbo, kar je eden od korakov k napredku Slovenije na lestvici evropskega inovacijskega indeksa. Inovacijski steber bo omogočil tudi boljše sodelovanje med ministerstvi pri porabi raziskovalnih sredstev.