Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. marca 2023

Plazovi

Izpostava Brežice

Ob 10.56 so na Sremiču, občina Krško, gasilci PGE Krško s folijo prekrili plaz, ki je ogrožal bližnjo cesto.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.46 je na poti iz gostišča proti prvemu slapu v Peklu, občina Borovnica, starejši pohodnici spodrsnilo in je padla čez pečino pet metrov globoko ter se poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Borovnica, Brezovica pri Borovnici, reševalci GRS Ljubljana, policija in reševalci NMP. Gasilci so poškodovanko oskrbeli na kraju, reševalci GRS so jo s pomočjo vrvne tehnike potegnili iz brezna, reševalci NMP pa so jo odpeljali v KC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 10.24 se je pri kraju Lomno, občina Krško, pri delu v gozdu poškodoval delavec. Gasilci PGE Krško so nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, slednji pa so ga prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 11.29 se je v Boletini, občina Šentjur, oseba poškodovala pri delu v gozdu. Gasilci PGD Ponikva so pomagali reševalcem NMP Celje ter Šentjur pri oskrbi in prenosu osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.36 je v podjetju Surovina na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani stroj za mletje in stiskanje papirja delavcu stisnil roko. Gasilci GB Ljubljana so s hidravličnim orodjem dvignili del stroja, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega, z nosili prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali na zdravljenje v UKC.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.50 se je v naselju Rifnik, občina Šentjur, prevrnil traktor. Poškodovano osebo so iz traktorja potegnili domačini. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pregledali traktor in pomagali reševalcem NMP Šentjur. Poškodovanega so reševalci prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 16.47 je v bližini naselja Goreljek, občina Bohinj, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča v jarek. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo zvlekli nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.49 sta na magistralni cesti Ljubljana–Kočevje v naselju Ortnek trčila osebno vozilo in tovorno vozilo cisterna. Poleg reševalcev in policije so posredovali gasilci PGD Ribnica. Nudili so pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.10 se je pred vasjo Gonjače, občina Brda, električno osebno vozilo zaletelo v drog javne razsvetljave in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulator in zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Nova Gorica so oskrbeli poškodovanko.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.13 je na Dečkovi cesti v Celju na celjskem sejmišču zagorel gostinski lokal. Ogenj je zajel steno nad lokalom in del strehe objekta. Gasilci PGE Celje, PGD Celje Gaberje, Škofja vas, Ostrožno, Ljubečna, Trnovlje, Teharje in Lopata so preprečili nadaljnje širjenje ognja na streho in sončno elektrarno na njej, požar pogasili ter objekt prezračili in pregledali. Poslovni del objekta je ostal nepoškodovan. Na požaru so bili prisotni odgovorni hale Golovec in policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.32 so v Vrsnem, občina Kobarid, gorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Kobarid so pregledali prostore in dimnik s termovizijsko kamero ter ga očistili. Do pregleda dimnikarja so kurjenje odsvetovali.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.49 so se v naselju Vejar, občina Trebnje, vnele saje v dimniki stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje so goreče saje pogasili, očistili dimno tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastniku odsvetovali nadaljnjo kurjenje do sanacije dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 12.14 so gasilci JZ GB Koper in ZGRS Sežana intervenirali v predoru Kastelec, v smeri proti Ljubljani, kjer je zaradi napake na motorju zagorelo tovorno vozilo. Voznik vozila je omejil požar z ročnimi gasilnimi aparati, dokončno pa so požar pogasili gasilci in preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.35 je ob Poti na Beli breg v naselju Leskovec pri Krškem v občini Krško gorela na več mestih suha trava in dve bali sena. Požar so pogasili gasilci PGE Krško, PGD Leskovec in Drnovo.

Izpostava Koper

Ob 16.11 so ob Cesti med vinogradi v Kopru gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji pogasili manjši požar na prostem.

Ob 17.26 so v ulici Obala v Luciji, občina Piran, goreli odpadki. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so pogasili manjši požar na prostem.

Izpostava Kranj

Ob 18.18 se je na Otokih v Železnikih, iz neznanega vzroka vžgala suha trava. Gasilci PGD Železniki in Selca so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.12 so ob cesti Grosuplje–Spodnja Slivnica, občina Grosuplje, goreli trava, podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ponova vas in Sp. Slivnica.

Ob 17.34 je na Taborski cesti v Grosuplju za objektom podjetja Belimed na dveh lokacijah gorela suha trava na skupni površini okoli 500 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili in pregledali požarišče.

Ob 18.05 je v Želimljah v občini Škofljica zagorela podrast v gozdu na površini okoli 450 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Želimlje so požar pogasili.

Ob 18.41 so v bližini ulice Cesta v Gorice v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič pogasili zapuščeno nepogašeno kurišče, okolico pregledali s termovizijsko kamero, požarišče prekopali in dodatno zalili z vodo.

Ob 19.01 je v naselju Tomišelj, občina Ig, gorela njiva stoječe koruze. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Tomišelj.

Ob 19.14 sta v bližini Poti Roberta Blinca v Ljubljani v gozdu gorela listje in dračje. Požar na površini okoli 80 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 22.58 je ob Večni poti v Ljubljani gorelo v gozdu. Gasilci PGD Zgornja Šiška in GB Ljubljana so pogasili posamezna požarišča suhe trave in podrasti na skupni površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 23.34 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorel odpadni material. Požar na površini okoli 16 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.43 je med naseljema Melinci in Beltinci, na eni od njiv prišlo do požara odpadnega vejevja in hlodovine v velikosti okoli 10 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Beltinci in Melinci, ki so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.54 je med naseljema Batuje in Zalošče, občina Ajdovščina, gorelo v naravi. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so zapuščeno kurišče pogasili in preventivno dodatno kurišče zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.05 sta pri naselju Hudo, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast na površini okoli pol hektarja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili.

Ob 18.03 so v bližini naselja Jelše pri Otočcu, občina Novo mesto, goreli suha trava, podrast ter del gozda. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so požar na površini okoli pol hektarja pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 9.49 je pri naselju Goriče pri Famljah, občina Divača, zaradi neprevidnega kurjenje trave ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana.

Ob 13.49 je na vojaškem vadbišču Poček, občina Postojna, pri požigu suhe trave ogenj ušel izpod nadzora. Goreli sta trava in podrast na površini okoli dva hektarja. Požar so pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 21.37 je na Cesti svobode v Brežicah iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGE Krško so madež v dolžini okoli 50 metrov posuli z vpojnim sredstvom ter nato očistili in oprali vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.07 je izteklo motorno olje iz osebnega vozila v Adamičevi ulici v Ljubljani. Intervenirali so gasilci GB Ljubljana in onesnaženje posuli z vpojnim sredstvom in ga očistili.

Izpostava Maribor

Ob 9.47 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v naselju Hrastje v občini Maribor, kjer je krajan v potoku opazil oljni madež. Po prvih ugotovitvah naj bi onesnaženje povzročilo iztekanje iz delovnega stroja v bližini. Onesnaženje so z vodne gladine odstranili s pomočjo vpojnih sredstev, zaradi majhne količine snovi do večjega onesnaženja ni prišlo.

Ob 17.09 so gasilci JZ GB Maribor posredovali Na novi ulici v Šentilju v Slovenskih Goricah v občini Šentilj, kjer je zaradi okvare na motorju iz tovornega vozila iztekalo motorno olje. Zavarovali so kraj dogodka in posuli ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 10.52 so v Železnikih našli ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so v bližnjem kamnolomu izvedli uničenje italijanske minometne granate kalibra 83 mm.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.52 so na območju Pristave, občina Nova Gorica, pri izvajanju zemeljskih del našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno vžigalnik topovske granate kalibra 149 mm mase 4 kg italijanske izdelave, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 8.54 je na območju Lokvice, občina Miren - Kostanjevica, občanka našla NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno štiri topovske granate kalibra 75 mm skupne mase 22,78 kg italijanske in avstro-ogrske izdelave, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.10 so na območju naselja Bodrež v občini Kanal ob Soči delavci pri izkopu našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 210 mm, mase 102 kg, italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.38 so gasilci PGE Celje s pomočjo vozila odstranili kovinske panele fasade, ki so ogrožale osebe na pogorišču v celjski športni dvorani Golovec na Dečkovi cesti v Celju.

Ob 16.02 se je v naselju Bele Vode, občina Šoštanj, drevo podrlo na daljnovod. Gasilci PGD Šoštanj so zavarovali kra dogodkaj, požagali drevo in ga odstranili z daljnovoda. Na kraju je bil dežurni delavec elektro Celje.

Ob 15.50 je v Frankolovem, občina Vojnik, staro nagnjeno drevo ogrožalo magistralno cesto. Gasilci PGD Frankolovo so drevo odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 8.55 je v poslovnem objektu na Vurnikovem trgu v Radovljici prišlo do nekontroliranega izpusta požarne vode. Gasilci PGD Radovljica so izteklo vodo posesali iz prostorov.

Ob 12.38 je v Kropi, občina Radovljica, v delovni košari na višini okoli 15 metrov ostal ujet delavec. Gasilci PGD Kropa in GARS Jesenice so ga z avtolestvijo rešili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.16 so gasilci GB Ljubljana posredovali v Gestrinovi ulici v Ljubljani, kjer so nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe z nosili iz 6. nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 1.48 so v Ulici Jožeta Godca v Pekrah, občina Maribor gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 8.22 so v Sarajevski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do starejše obolele osebe.

Ob 10.41 so gasilci PGD Makole zavarovali kraj pristanka helikopterja v naselju Makole in pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu poškodovanca v helikopter.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/