Skoči do osrednje vsebine

Pogodbe z Minisom še ne moremo podpisati

Na Ministrstvu za notranje zadeve izpolnjujemo koalicijsko zavezo, da bomo odstranili ograjo na slovensko-hrvaški meji.

Ta je bila postavljena leta 2015, ko je število nezakonitih prehodov državne meje skokovito naraslo zaradi kriznih razmer v svetu. Okoliščine so se do danes bistveno spremenile. Ograja, še zlasti pa rezilna žica, je nesorazmeren ukrep, ki ne preprečuje nezakonitih prehodov meje, ima pa številne negativne posledice. Obenem pa moramo upoštevati dejstvo, da je z vstopom Hrvaške v schengensko območje meja med Slovenijo in Hrvaško postala notranja meja EU.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odredil izredno notranjo revizijo pravilnosti postopkov v povezavi z javnim naročilom storitev po odprtem postopku za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji z Republiko Hrvaško. Iz ugotovitev končnega revizijskega poročila izhaja, da strokovne službe ministrstva niso pridobile ustreznega zagotovila, da so pravočasno/predhodno (glede na določbe razpisne dokumentacije) izvedle ustrezna preverjanja lastništva za podizvajalca, ki bi sodeloval pri odstranjevanju ograje.

Ko bomo pridobili še manjkajočo dokumentacijo in bo postopek ustrezno zaključen, bo sprejeta odločitev vodstva o podpisu pogodbe z na javnem natečaju izbranim ponudnikom podjetjem Minis.