Skoči do osrednje vsebine

Lepa beseda lepo mesto najde

Natečajna komisija v okviru projekta Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo je izbrala najbolj ekspresivne likovne in pisne izdelke, ki so jih na letošnjo temo »Lepa beseda lepo mesto najde« ustvarili otroci in mladostniki iz celotne Slovenije. Nekaj izdelkov, ki jih je izbrala komisija, si je ogledala tudi ministrica dr. Švarc Pipan.

Člani natečajne komisije, ki so se sestali v prostorih Ministrstva za pravosodje, so bili navdušeni nad kreativnostjo in veliko odzivnostjo otrok in mladostnikov na letošnjo temo »Lepa beseda lepo mesto najde«, ki sovpada s prizadevanji za preprečevanje sovražnega govora v vseh sferah družbe. »S spodbujanjem strpnosti, medsebojnega spoštovanja, sprejemanja in razumevanja že pri najmlajših lahko pomembno prispevamo k bolj strpni družbi, družbi brez sovražnega govora,« je v pogovoru s člani natečajne komisije poudarila ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan.

V letošnjem šolskem letu so v projektu, ki ga že osmo leto zapored na različne teme izvajajo v Izobraževalnem centru Eksena, sodelovali otroci in mladostniki iz 210-ih vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije. Cilj projekta je otrokom in mladim dati priložnost, da skozi lastno likovno ali literarno izražanje še bolj ozavestijo problematiko nestrpnosti, ter prepoznajo pomen strpnih in spoštljivih medsebojnih odnosov.

Natečajna komisija, ki jo sestavljajo dr. Nejc Jelen,  Ajda Bezenšek Špetič, dr. Pascale Emily Pečnik (vsi Izobraževalni center Eksena), prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem), prof. dr. Milena Ivanuš-Grmek (Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru), in mag. Nina Koželj (Ministrstvo za pravosodje) tako vsako leto izbere najbolj ekspresivne likovne in pisne izdelke v petih kategorijah: vrtci, učenci od 1. do 3. razreda osnovne šole, učenci od 4. do 6. razreda in od 7. do 9. razreda osnove šole ter mladostniki iz srednjih šol.

Projekt Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo je nepridobitni človekoljubni projekt za vrtce, osnovne in srednje šole, katerega namen je izpostavljanje mednarodnega dneva strpnosti (16. november) in ozaveščanje otrok in mladih o različnih oblikah nestrpnosti ter spodbujanje strpnosti, medsebojnega spoštovanja, prijateljstva in sodelovanja.

Letošnji projekt na temo »Lepa beseda lepo mesto najde« se bo zaključil 19. maja z javnim odprtjem razstave v Hiši Evropske unije v Ljubljani.