Skoči do osrednje vsebine

Aktivno prizadevanje za zaščito delavcev

Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić je danes za medije podal informacijo o inšpekcijskih pregledih pri več delodajalcih. Izjavo je podal tudi državni sekretar Dan Juvan.

Inšpektorat Republike Slovenije za delo (IRSD) je v zadnjih mesecih opravil številne inšpekcijske nadzore in izrekel veliko ukrepov. Konkretne primere kršitev v več podjetjih je na novinarski konferenci predstavil vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Luka Lukić, svojo izjavo je podal tudi državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) Dan Juvan.

''Veseli me, da je inšpektorat začel delati bolj proaktivno, kar dokazuje današnja novinarska konferenca, ki je dokaz večmesečnega poglobljenega dela,'' je poudaril državni sekretar Juvan in ob tem spomnil na obljubo ob prevzemu mandata na MDDSZ s strani stranke Levica, ''da bo to ministrstvo postalo ministrstvo za delavce.''

''Sporočilo današnje tiskovne konference je, da je dovolj izkoriščanja delavcev in upamo ter pričakujemo, da bodo delodajalci, raznorazni posredniki in kriminalci dvakrat premislili, ne samo, na kakšen način obravnavajo svoje delavce, ampak tudi s kom pri tem sodelujejo,'' je v sklopu izjave poudaril državni sekretar Juvan. 

Juvan je spomnil na sprejet zakon o čezmejnih storitvah, ki dodatno določa pogoje o izvajanju čezmejnih storitev tujih podjetij v Sloveniji. ''Prav tako smo imeli veliko razpravo o zakonu o evidencah delovnega časa. Verjetno danes tudi ta primer, ko smo ugotovili, da nekateri delavci delajo 300 do 400 ur mesečno, priča o tem, kako pomembno je, da so evidence o delovnem času verodostojne in dostopne IRSD,'' je poudaril. 

Državni sekretar je tudi povedal, da ''smo na MDDSZ s socialnimi partnerji začeli pogovore o agencijskem delu, in sicer o dodanih omejitvah, boljši definiciji in problematiki konkuriranja tujih agencij na slovenskem trgu dela'' ter zaključil, da ''bomo na MDDSZ s socialnimi partnerji in IRSD še naprej proaktivni sodelovali in aktivno poskušali preprečevati zlorabe.''

Sporočilo za javnost IRSD