Skoči do osrednje vsebine

Prvi dan Konference Organizacije združenih narodov o vodi

Danes, na Svetovni dan voda, se je v New Yorku začela tridnevna Konferenca o vodi Organizacije Združenih narodov (OZN). Voda je temeljni naravni vir za obstoj narave in človeka in hkrati ključni dejavnik trajnostnega razvoja družbe.

Namen konference je pregled aktivnosti in rezultatov prve polovice desetletja o vodi  Združeni narodi ZN 2018-2028. Do pobude zanjo je prišlo na podlagi ugotovitve o prepočasnem napredku pri izvajanju cilja 6 Agende za trajnostni razvoj 2030 OZN, to je vsem zagotoviti dostop do vode in sanitarne ureditve ter poskrbeti za trajnostno upravljanje vodnih virov. To je šele druga konferenca v zgodovini OZN, posvečena izključno vodi. Prva je bila leta 1977 v Mar del Plati v Argentini.

Slovenija si prizadeva za akcijsko naravnan izid konference. Slovenska delegacija, ki jo sestavlja predsednica Nataša Pirc Musar, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, bo pri predstavljanju stališč izhajala iz lastnih prioritet na področju vode, čezmejnega sodelovanja in celostnega upravljanja voda, vodne diplomacije ter dogovorjenih stališč na ravni EU v povezavi s konferenco.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je na današnjem stranskem dogodku z naslovom Pospeševanje mednarodnih povezav za Vodno konvencijo predstavil pomen globalizacije Vodne konvencije na nove pristopnice, trenutno se jih več odloča v podsaharski Afriki, južnoafriških državah in večini držav Latinske Amerike. Vodna konvencija je mednarodni pravni instrument in medvladna platforma, ki si prizadeva za trajnostno rabo čezmejnih vodnih virov ter širitev bilateralnih in multilateralnih sporazumov o čezmejnem varstvu in rabi voda.

Ob tem je minister Brežan izpostavil slovensko pobudo za obnovo vodnih ekosistemov v prvem svetovnem biosfernem območju petih držav UNESCO Mura Drava Donava. Gre za območje, ki se razteza od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije ter obsega 930.000 hektarjev ob 700 kilometrih rečnega toka Mure, Drave in Donave, je s tem uradno največje rečno biosferno območje v Evropi. Predstavil je tudi dobro delujoč večdržavni opozorilni sistem za napovedovanje poplav Mednarodne komisije za Savski bazen in predstavil pobudo za nadgradnjo sistema tudi na nizke pretoke, sušna obdobja in gozdne požare.

Slovenija bo na podlagi dobro razvite tradicije čezmejnega vodnega sodelovanja v obdobju od 2024 do 2027 predsedovala Vodni konvenciji. Gostovanje 10. zasedanja pogodbenic Vodne konvencije bo v Ljubljani od 23. do 25. oktobra 2024.