Skoči do osrednje vsebine

Mladinski dialog z vršilko dolžnosti direktorice Urada za mladino mag. Tino Kosi

V petek, 17. marca 2023, je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in v organizaciji Mreže MaMa potekala nacionalna konferenca mladinskega dialoga, ki se je je udeležilo več kot 80 mladih iz vse Slovenije.

Dialog mladih je letos potekal z v. d. direktorice Urada RS za mladino mag. Tino Kosi. Urad je namreč letos tudi v vlogi glavnega koordinatorja Resolucije Nacionalnega programa za mladino 2023 – 2031.

Vršilka dolžnosti direktorice je v pogovoru z mladimi odgovarjala na številna vprašanja glede participacije mladih, načrtov Vlade RS in mladih, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov, med katerimi se pogosto znajde predvsem duševno zdravje, izstopijo iz sistema formalnega izobraževanja, glede zagotavljanja stalnejše oblike financiranja mladinskih centrov, duševnega zdravja mladih, glede prvih zaposlitev mladih in tudi področja stanovanjske problematike mladih.

Vršilka dolžnosti direktorice Urada RS za mladino mag. Tina Kosi je na dialogu poudarila, da si v svoji vlogi prizadeva predvsem za aktivno sodelovanje z vsemi deležniki. Priložnost za spodbujanje participacije mladih, tudi tistih, ki v mladinskem sektorju trenutno (še) niso aktivni, vidi predvsem v aktivnem sodelovanju s srednjimi šolami, v prihodnje pa med drugim načrtuje sestanek z ravnatelji srednjih šol v Sloveniji.

"Ključnega pomena je, da odločevalci prepoznajo pomen mladinskega dela in njegovo kakovost. V ta namen smo ustanovili državno delovno skupino, v kateri so poleg urada za mladino tudi predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, Zavoda za razvoj mobilnosti mladih Movit, Mreže MaMa, fakultet in številnih drugih," je še povedala mag. Kosijeva.

Večji del dialoga je bil posvečen tudi izredno pomembnemu področju med mladimi, ki je duševno zdravje. Pri tem je mag. Tina Kosi izpostavila pomen pravočasnega iskanja pomoči pri ustreznih strokovnjakih, udeleženci pa so izvedeli tudi, da se trenutno izvaja poseben pilotni projekt, kjer se v okviru rednih sistematskih pregledov opravlja tudi analiza duševnega zdravja.

Na portalu www.mlad.si najdete več informacij o mladinskem dialogu.