Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na Svetu EU za splošne zadeve predstavil pomen konference MLA

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju. Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so glavno pozornost namenili pripravam na zasedanje Evropskega sveta, odnosom med EU in Združenim kraljestvom ter vladavini prava.

Pri obravnavi osnutka sklepov za zasedanje voditeljev držav članic EU je državni sekretar Štucin ponovno izrazil podporo Ukrajini. Opozoril je na prisilne deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo in podprl pobudo za zagotavljanje odgovornosti za ta kazniva dejanja. V zvezi s tem je pozdravil odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina zaradi nezakonitih deportacij ukrajinskih otrok v Rusijo. "Konferenca MLA, ki jo maja 2023 gosti Slovenija in na kateri bodo potekala pogajanja za sprejem mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvi za najhujše zločine, lahko pomaga pri pregonu vojnih zločinov v Ukrajini," je poudaril državni sekretar Štucin. Ministrom in državnim sekretarjem se je na delovnem kosilu pridružila tudi podpredsednica ukrajinske vlade Olha Stefanishyna, s katero so izmenjali mnenja o reformah, ki jih Ukrajina izvaja v okviru prizadevanj za približevanje članstvu v EU.

Državni sekretar Štucin je pozdravil načrtovano razpravo voditeljev glede konkurenčnosti, enotnega trga in odpornosti gospodarstva. V zvezi s tem je izpostavil pomen okrepitve notranjega trga, še posebej na področju storitev, vloge malih in srednjih podjetij, tesno povezanost trgovinske in industrijske politike ter ambiciozno, pravično, trajnostno in odprto trgovinsko politiko EU, ki temelji na posodobljenem večstranskem trgovinskem sistemu. Opozoril je, da se EU sooča z zahtevnim procesom razogljičenja vseh industrijskih sektorjev, njihovo prestrukturiranje pa bo pomembno vplivalo na obstoječe vrednostne verige. Izrazil je načelno strinjanje s cilji predloga akta o neto ničelni industriji. Pri tem je opozoril, da potrebujemo širšo industrijsko agendo EU, ki bo podpirala zeleni prehod vseh industrij.

V razpravi o energetiki je državni sekretar Štucin izrazil zadovoljstvo nad napredkom glede skupnih nakupov plina, ki bodo bistveno pripomogli h krepitvi energetske varnosti EU. Poudaril je še, da je za Slovenijo pomembno, da se upoštevajo nacionalne okoliščine in prizadevanja za zeleni prehod. V zvezi z reformo trga z električno energijo je podprl spremembe, ki bodo pripomogle k uvajanju obnovljivih virov energije ter zagotovile stabilne in pravične cene za državljane in podjetja.

Svet za splošne zadeve je v nadaljevanju sprejel dva sklepa, ki se navezujeta na februarja 2023 dosežen politični dogovor o Windsorskem okviru. Državni sekretar Štucin je ocenil, da dogovor predstavlja pomemben korak k okrepljenemu sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, tudi na področju pravic državljanov.  

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so v okviru rednega letnega dialoga izmenjali mnenja tudi o stanju vladavine prava v petih državah članicah (Slovaška, Finska, Belgija, Bolgarija in Češka) in obravnavali dokumente v zvezi z Evropskim semestrom 2023.