Skoči do osrednje vsebine

Iščemo idejne projektne rešitve za slovenski paviljon na EXPO 2025

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije v preteklem tednu objavilo javni, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo 2025 v Osaki, na Japonskem. Rok za oddajo rešitev je 4. maj 2023.
Umetni otok na katerem bo potekala razstava Expo Osaka
1 / 2

Cilj natečaja je pridobiti premišljene, ustvarjalne in funkcionalno dodelane arhitekturne rešitve, ki bodo predstavljale Slovenijo v mednarodnem prostoru. Z razstavnimi prostori ter arhitekturnimi rešitvami želi ministrstvo predstaviti slovenske naravne lepote, kulturo, športne dosežke ter slovensko prebojno gospodarstvo.

Vsebinska zasnova slovenskega paviljona se bo navezovala na glavno temo celotne razstave "Oblikovanje prihodnje družbe za naše življenje", še posebej pa na podtemo Povezovanje življenj. Rdeča nit slovenske predstavitve bo tako povezovanje, ki bo prikazano znotraj paviljona skozi različne vrste povezanosti. Ljudje in narava. Narava in tehnologija. Slovenija in svet. Slovenci in Japonci. Kultura in znanost. Virtualni in realni svet. Družbe 5.0 in Slovenije. Vse vrste povezanosti poudarjajo različne discipline pomembne za družbo 5.0, kot so digitalizacija in trajnost, kmetijstvo in robotika, logistika in narava ter kultura.

Skozi temo povezovanja, bo Slovenija predstavila tudi razvoj družbe 5.0 in znamko I Feel Slovenia, vse skupaj pa bo predstavljeno skozi moto tokratne predstavitve "Od srca do srca".

Med javnimi naročili na Portalu javnih naročil in na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je objavljeno Povabilo k oddaji ponudb za idejno zasnovo slovenskega paviljona.

Rok za oddajo rešitev je 4. maj 2023, oddane ponudbe pa bo strokovno pregledala in ocenila petčlanska strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in ZAPS. Večina članov komisije je sicer strokovnjakov s področja arhitekture, kar zagotavlja objektiven, strokoven ter transparenten postopek.

Republika Slovenija bo nastopila na prihajajoči svetovni razstavi Expo 2025, ki bo med 13. aprilom ter 13. oktobrom 2025 potekala na umetnem otoku Yumeshima, ki leži na obali Osake.

Osrednji cilj svetovne razstave Expo 2025 Osaka bo namenjen raziskovanju družbe prihodnosti iz srednje do dolgoročne perspektive. Na dogodku ne bo predstavljena le vizija sveta do leta 2030 temveč tudi vizija sveta po letu 2030. Expo 2025 Osaka se bo tako prilagodil času, ko se pojavljajo novi družbeni izzivi, vključno s povečevanjem gospodarskih razlik in zaostrovanjem konfliktov, hkrati pa se razvijajo znanstvene tehnologije, ki bodo človeštvu prinesle pomembne spremembe. Razstavo si bo po napovedih organizatorja v šestih mesecih ogledalo 28 milijonov obiskovalcev.

Slovenija bo nastopila v tematskem sklopu povezovanja življenj (poleg povezovanja življenj bosta prestavljena še dva tematska sklopa, reševanje ter krepitev življenj), kar je izredna priložnost za predstavitev naše države, njenih primerjalnih prednosti in njenih dosežkov na največji svetovni razstavi. Za Slovenijo udeležba pomeni tudi dodatno krepitev meddržavnih, gospodarskih, kulturnih in drugih odnosov, obenem pa z nastopom utrjujemo ugled Slovenije v svetu. Vse to želi ministrstvo predstaviti tudi skozi paviljon, ki bo na eni strani vizualno privlačen, na drugi pa bo omogočal izvedbo kakovostnega programa ter različnih dogodkov. Izbrana idejna rešitev bo po trenutnih načrtih javnosti predstavljena predvidoma v mesecu juniju letos.

Po zaključenem izboru najboljše idejne zasnove bo v naslednji fazi pripravljen tudi javni razpis za projektiranje in izgradnjo slovenskega paviljona, istočasno pa sledi priprava programa ter dogodkov za celotno šestmesečno predstavitev RS na Expo 2025 Osaka.