Skoči do osrednje vsebine

Nov krizni center za otroke

V Mariboru je odprl vrata Krizni center za otroke Palček, ki je namenjen varnim in kratkotrajnim kriznim namestitvam otrok v predšolskem obdobju, starim do šest let. Krizni center Palček bo deloval 24 ur na dan, vse dni v letu.

Gre za drugi krizni center v Sloveniji, ki je namenjen našim najmlajšim otrokom (v Grosupljem že deluje Krizni center za otroke Palčica).

Glavni namen kriznega centra za otroke je zaščita otroka, pomoč otroku v krizni situaciji ter kakovostna in strokovna pomoč otrokom in njihovim družinam. Namestitev otrok je prednostno usmerjena v zagotovitev varnega bivanja otrok v primerih, ko center ali sodišče izvajata dejanja in ukrepe za zaščito otroka z namestitvijo izven otrokove matične družine. Krizni center za otroke Palček bo deloval 24 ur na dan, vse dni v letu.

V Sloveniji poleg dveh kriznih centrov za otroke deluje tudi 9 kriznih centrov za otroke in mladostnike od 7. do 18 leta. Namen in cilj delovanja kriznih centrov je usmerjen predvsem v pomoč otrokom in mladostnikom, ki se znajdejo v akutni stiski, zaradi katere je nujna izločitev iz okolja, v katerem bivajo. V kriznem centru pomoč najdejo otroci in mladostniki, ki so v kakršnikoli stiski, ki je v domačem okolju ne morejo razrešiti: nevzdržne razmere doma (psihično in fizično nasilje, spolne zlorabe, alkoholizem staršev in podobno), čustvena prizadetost, kasneje adolescentna kriza ali problemi v povezavi s šolo. Otroci oziroma mladostniki pa lahko pridejo tudi samo na pogovor. Krizni centri delujejo neprekinjeno 24 ur na dan. Trajanje namestitve je do tri tedne, v izjemnih primerih pa je možno tudi podaljšanje. Za strokovno obravnavo, skrb in podporo v času bivanja v kriznem centru skrbijo strokovni delavci in strokovni sodelavci, tudi ob pomoči prostovoljcev, ki poskrbijo, da so otroci in mladostniki deležni oskrbe in podpore, za katero so bili prikrajšani v domačem okolju.