Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek na Forumu mest 2023 o pomenu kohezijske politike za razvoj mest

Na povabilo evropske komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira se je minister za kohezijo in regionalno politiko dr. Aleksander Jevšek v Torinu udeležil dogodka »Forum mest 2023«. V uvodnem nagovoru je izpostavil pomen kohezijske politike, ki ima s celostnimi teritorialnimi naložbami ključno vlogo pri razvoju mest v vseh državah članicah Evropske unije.
Minister stoji za govornico.

Minister dr. Aleksander Jevšek na Forumu mest 2023 | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 4

Kohezijska politika ponuja številne mehanizme, ki mestom omogočajo, da skupaj s svojimi funkcionalnimi območji spodbujajo bolj uravnotežen in povezan razvoj po vsej Evropi, je poudaril minister Jevšek. V nadaljevanju je predstavil proces vzpostavitve mehanizma celostnih teritorialnih naložb v Sloveniji, ki ga je kot dobro prakso prepoznala tudi Evropska komisija.

»Ustanovitev Združenja mestnih občin Slovenije je bila ključni korak, ki je omogočil uspeh celostnih teritorialnih naložb v Sloveniji. Poleg tega je bil ustanovljen nacionalni urbani forum kot platforma za krepitev teritorialnega dialoga na več ravneh, kjer župani in državni predstavniki skupaj obravnavajo izzive razvoja mest. Naša pozitivna izkušnja je v vodenju dialoga z mesti. Še posebej smo ponosni na ozaveščenost o okoljskih vprašanjih in dobro sodelovanje naših mest v zadnjih letih,« je v uvodnem nagovoru slovenske izkušnje z uvajanjem celostnih teritorialnih naložb strnil minister Jevšek.

Izvajanje kohezijske politike evropske unije za obdobje 2021–2027 je še vedno v začetni fazi, v evropskih mestih pa se pojavljajo novi izzivi skupaj z zelenim in digitalnim prehodom. Po besedah ministra Jevška sta »v teh časih, ko se soočamo z eno krizo za drugo, dialog in sodelovanje pomembnejša kot kdaj koli prej.«

Izpostavil je agendo evropske unije za mesta oz. sporazum o nadaljevanju in krepitvi sodelovanja na več ravneh, ki je bil dosežen v času slovenskega predsedovanja Svetu evropske unije. »Rezultat tega sporazuma je novo partnerstvo med mesti, državami članicami evropske unije, Evropsko komisijo in drugimi javnostmi za okolju prijaznejša mesta,« je delaj minister Jevšek.

Evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira je poudarila, »da bodo pri zelem in digitalnem prehodu mesta spet na čelu Evrope, saj v mestnih območjih živi več kot dve tretjini prebivalstva evropske unije, ki porabi približno 80 % energije in ustvari do 85 % evropskega bruto domačega proizvoda«.

Po besedah komisarke Ferreira imajo velika mesta posebno vlogo pri inovacijah. So denimo digitalni in zeleni inovatorji, saj morajo reševati vprašanja kot so onesnaženost zraka, prometni zamaški, socialna vključenost, stanovanjska problematika in podobno. Srednje velika in manjša mesta pa so sidrišča regij, ki morajo ustvarjati priložnosti za delo in kvalitetno življenje ljudi, da se ti ne izseljujejo. »Velika mesta, srednje velika mesta, majhna mesta, vasi in podeželska območja: Evropa potrebuje vse,« je zaključila evropska komisarka.

Forum mest je dvoletni dogodek Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko. Letošnji dogodek gosti Torino, mesto z veliko zgodovino urbane preobrazbe zaradi prehoda iz tovarniškega mesta v mesto znanja, kulture in inovacij. Združuje ključne urbane deležnike na evropski, nacionalni, regionalni in lokalni ravni, ki so zavezani k zeleni in pravični prihodnosti mest.

Letošnji forum je namenjen razpravi o urbani razsežnosti kohezijske politike za obdobje 2021–2027, in sicer o tem, kako lahko glavna naložbena politika mestom pomaga pri napredku s financiranjem njihovega trajnostnega razvoja. Ključni del dogodka bo predstavitev novih pobud na ravni Evropske unije za podporo mestom.