Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Tatjana Buzeti na mednarodnem kongresu Bioeast

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila mednarodnega kongresa Bioeast, ki je potekal 15. in 16. 3 v Varšavi na Poljskem. Namen kongresa je bil predstaviti novo razvito makroregionalno strateško raziskovalno in inovacijsko agendo (SRIA) in 11 konceptualnih dokumentov o biogospodarstvu, razvitih na podlagi pregleda biogospodarstva v 11 državah Bioeast-a.

Pobudo BIOEAST so leta 2016 ustanovili kmetijski ministri držav Višegrajske skupine (Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška), ki so se jim pridružili še kmetijski ministri Bolgarije, Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve, Romunije, Slovenije in opazovalec iz stalne delovne skupine za regionalni razvoj podeželja v državah zahodnega Balkana. Ustanovljena je bila, da bi državam srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope zagotovila politično platformo za krepitev sodelovanja na področju raziskav in inovacij, povezanih z biogospodarstvom, ter sodelovanje pri oblikovanju politike evropskega raziskovalnega prostora in okvirnega programa EU za raziskave in inovacije.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je sodelovala na okrogli mizi državni sekretarjev. V svojem nagovoru se je organizatorjem zahvalila za organizacijo takega dogodka. Poudarila je, da bo Slovenija konec meseca organizirala simpozij, kjer bodo predstavljena izhodišča za pripravo strategije biogospodarstva v Sloveniji. Ob tem je dodala, da v državi nimamo razvite strategije biogospodarstva so pa njeni vidiki upoštevani v številnih strateških dokumentih: »V Sloveniji trenutno poteka več projektov, ki bodo celoviteje in sistemsko obravnavali področja, pomembna za trajnostno in krožno biogospodarstvo. Posebej bi izpostavil projekt Deep Demonstration o razogljičenju Slovenije s prehodom v krožno gospodarstvo, ki ga podpira Vlada RS, izvaja pa ga več pristojnih ministrstev, skupaj z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo ter Skupno raziskovalno središče Evropske komisije. Eden od ciljev tega projekta je vzpostavitev nacionalnega centra za pametni in krožni prehod.«