Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. marca 2023.

Plazovi

Izpostava Celje

Okoli 9.00 je v Podvolovljeku, občina Luče, skalni podor prekinil cevovod, ki dovaja vodo v ribogojnico Ribiške družine Ljubno ob Savinji. Gasilci PGD Luče so skupaj s člani ribiške družine odstranili del padlih skal in nudili pomoč pri popravilu cevovoda. Zaradi prekinitve dotoka vode je poginilo okoli 300.000 kosov zaroda in 20.000 kosov enoletnih mladic potočne postrvi. Poginule ribe bo prevzela veterinarsko higienska služba. Kraj dogodka so si ogledali tudi policisti.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 6.43 so na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice in IGE Konus Slovenske Konjice nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Preminulo osebo so našli v reki Dravinji. Gasilci so jo izvlekli iz reke in predali pristojni službi.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 11.02 je na regionalni cesti v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa.

Ob 14.42 sta v naselju Lovnik, občina Poljčane, trčili tovorni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in na gladino potoka namestili lovilna črevesa.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.55 je na regionalni cesti Veržej–Dokležovje, občina Veržej, na kombinirano vozilo padlo drevo. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odstranili drevo in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.41 se je v Ulici Šantlovih v Novi Gorici osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, vozilo obrnili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in očistili cestišče. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Požari v objektih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.13 so v ulici Stare sledi v Prevaljah gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Goreče saje so pogasili gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroškem.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 9.44 se je na železniški postaji v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, kadilo iz vagona s premogom. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, vagon izdatno zalili z vodo ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 1.12 je na Cesti na Ostrožno v Celju gorel komunalni zabojnik na ekološkem otoku. Požar, ki je zajel tri zabojnike in jih uničil v celoti, so pogasili gasilci PGE Celje.

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.47 je v naselju Črenšovci v kurilnici stanovanjske hiše prišlo do eksplozije kurilne peči. Gasilci PGD Črenšovci so ugotovili, da je popustil varnostni ventil na vodnem delu centralnega sistema. Gasilci so odstranili vnetljivo snov v bližini peči ter s termovizijsko kamero pregledali peč in prostor kurilnice. Do požara ni prišlo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.01 so na Celjski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali oljni madež na cestišču.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.00 so pri pregledu terena na Koritih na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije našli 38 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev in 68 kosov pehotnega streliva v skupni masi 129,18 kg.

Ob 9.09 so v naselju Pristava, občina Nova Gorica, delavci pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 80 mm, mase 6,7 kg in topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.47 je na stezi med Novo vasjo in Kremenjakom, občina Miren- Kostanjevica, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila granato italijanske izdelave, kalibra 70 mm, mase 4,828 kg.

Ob 15.01 so na Ajševici, občina Nova Gorica, delavci na gradbišču naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.07 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili tri osebe.

Ob 18.07 je v naselju Migojnice, občina Žalec, drevo padlo na cestišče in garažo. Gasilci PGD Griže so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 12.50 je na Gorenjski cesti v Radovljici sunek vetra odtrgal reklamni transparent in jeklenico. Gasilci PGD Radovljica so odstranili viseč transparent.

Ob 16.30 je na Slovenskem trgu v Kranju močan veter poškodoval streho poslovnega objekta. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avto lestve namestili strešnike.

Izpostava Maribor

Ob 16.59 je v naselju Zgornja Kungota, občina Kungota, sunek vetra delno odkril streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornja Kungota so zavarovali kraj dogodka in zamenjali poškodovano kritino.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/