Skoči do osrednje vsebine

50 let Specialne enote

V Kongresnem centru Brdo pri Kranju je potekala slovesnost v počastitev 50-letnice obstoja Specialne enote v policiji. Moč Specialne enote temelji na znanju, sposobnostih in izkušnjah, ki so se zgodovinsko razvijale in bogatile.
Poveljnik Specialne enote Damjan Žagar, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić hodijo po ploščadi. Zadaj dve specialni policijski vozili. Lep sončen dan.

Poveljnik Specialne enote Damjan Žagar, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić ob prihodu na slovesnost | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Dogodka se je udeležilo vodstvo ministrstva in policije, sedanji in nekdanji pripadniki te elitne enote slovenske policije ter drugi vabljeni gostje. Zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Poudaril je zgodovinsko vlogo specialne enote v osamosvojitvenih procesih. V tem obdobju so bili njeni pripadniki tam, kjer je bilo najtežje, opravljali so specialne naloge, mnoge še danes zavite v tančico skrivnosti in poklicne molčečnosti. »V največji konspirativnosti je specialna enota delovala na tajnih lokacijah ter s posameznimi akcijami demonstracije sile psihološko učinkovala na moralo jugoslovanskih oficirjev in njihovih obveščevalnih služb.« Na častno mesto je postavil »legendarnega poveljnika pokojnega Vinka Beznika, ki je specialno enoto vodil v času najtežjih preizkušenj. Neverjeten pogum, odločnost, srčnost, karizma in zmagovalni duh poveljnika Vinka Beznika bodo še dolgo navdihovali generacije specialcev.« Ob tem je minister napovedal, da bomo skupaj s svojci, veterani Združenja Sever, policijo in Ministrstvom za notranje zadeve ustrezno obeležili spomin nanj.

Pripadnice in pripadniki Specialne enote so vrhunsko usposobljeni in izurjeni za najtežje operativne akcije, je še dejal minister. »Aktivirani ste povsod tam, kjer se zahteva najvišja stopnja operativnosti vašega delovanja. V najkrajšem možnem času lahko delujete povsod – pod vodo, z zemlje in iz zraka –, kjer naloge visokega tveganja opravljate z najvišjo stopnjo natančnosti. Specialna enota policije ne dela napak,« je poudaril in se ji zahvalil za izjemen prispevek k varnosti Slovenije.

Minister Poklukar je ob tej priložnosti Specialni enoti podelil spominski znak ministrstva za njene zasluge in uspešno delo. Spominski znak je v imenu enote od notranjega ministra prevzel poveljnik Specialne enote Damjan Žagar.

Da delo Rdečih panterjev, kot se imenuje Specialna enota, ni povsem običajno in zahteva celega človeka, je v svojem govoru poudaril poveljnik Damjan Žagar: »Moč Specialne enote temelji na znanju, sposobnostih in izkušnjah, ki so se zgodovinsko razvijale in bogatile. Rdeči panterji sledimo motu Izurjeni za pomoč, a tudi za udarnost in ostrino

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić je v nagovoru poudaril, da so dogodki, kot je današnji, redki. Enota je namreč zaradi narave svojega dela očem pogosto skrita in se v javnosti ne izpostavlja. Zahvalil se je družinam specialcev: »Iskrena hvala tudi vašim družinam, saj vem, da bi bile brez njihove podpore vaše vrste prazne, slovenska policija pa prikrajšana za svoj najeminentnejši del.«

Na spletni strani policije je objavljeno daljše sporočilo za javnost o slovesnosti ob 50-letnici Specialne enote.