Skoči do osrednje vsebine

Na srečanju o sodelovanju z Veliko Britanijo na področju umetne inteligence in odprtih podatkov

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić se je na današnjem srečanju s Chrisom Jonesom, generalnim direktorjem za tehnologijo in analize iz Urada Združenega kraljestva za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj, pogovarjala o možnostih meddržavnega sodelovanja na področju umetne inteligence in drugih naprednih tehnologij.
Srečanje v prostorih Ministrstva za digitalno preobrazbo

Srečanje v prostorih Ministrstva za digitalno preobrazbo

Chris Jones je na srečanju z državno sekretarko dr. Aido Kamišalić Latifić najprej predstavil spremembe v organizaciji področij tehnologije in znanosti v Veliki Britaniji, saj so pred kratkim vse združili v en Urad (ministrstvo) ter s tem izboljšali sodelovanje na omenjenih področjih. Prav tako je predstavil aktivnosti in cilje britanske vlade na področju umetne inteligence, odprtih podatkov in drugih naprednih tehnologij. Predvsem si bodo prizadevali za zmanjšanje digitalnega razkoraka v primerjavi z drugimi državami, je povedal Jones.

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je sogovorniku predstavila slovenski Nacionalni program za umetno inteligenco, sprejet leta 2021, s katerim je Slovenija jasno začrtala aktivnosti na področju umetne inteligence. Prav tako je predstavila naše napore in uspehe na področju ponovne uporabe odprtih podatkov. Med drugim je izpostavila, da je Slovenija v poročilu Evropske komisije Zrelost odprtih podatkov iz leta 2022 uvrščena na visoko deveto mesto (Open Data Maturity Report 2022 v angleščini), v skupini hitrih sledilcev pa je prevzela prvo mesto. Veliko zanimanja je požela tudi informacija o pilotnem projektu Data Stewards, ki ga trenutno vodimo v sodelovanju z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) in s katerim bomo v državni upravi še razširili zavedanje o pomembnosti podatkov.

Jones in Kamišalić Latifič sta se strinjala, da obstajajo številne priložnosti za meddržavno sodelovanje na različnih področjih naprednih tehnologij.